dissabte, de setembre 13, 2008

L’oscil.lació del Pacífic Nord



Tornant als afers científics relatius al canvi climàtic, vaig dir fa un temps que no tenia cap explicació sobre el perquè la temperatura global no havia augmentat des del 2002, malgrat que el CO2 de l’atmosfera hagi continuat augmentant. Mirant aquí i allà, heus aquí que sembla que aquesta estabilitat sigui deguda a l’oscil•lació del Pacífic Nord, més conegut com PDO (Pacific Decadal Oscillation). No fa pas massa temps que es coneix la PDO: l’any 1996 es va descriure per primera vegada, estudiant la producció de salmons.

En què consisteix aquesta oscil•lació? Es una variació del clima del Pacífic que alterna fases d’escalfament i de refredament cada 20 o 30 anys. Aquesta oscil•lació es detecta mesurant les temperatures de les aigües del Pacífic Nord (al nord del paral•lel 20º).

Aquesta oscil•lació afecta el clima, ja que el canvi en la situació de les masses d’aigua freda i d’aigua calenta modifica el camí de les corrents marines. En la fase “freda” de la PDO trobem una franja d’aigua més freda del que és normal a la part est del Pacífic Nord (la costa dels Estats Units) i una massa d’aigua més calenta del que és normal en forma de ferradura que connecta el Pacífic nord amb el Pacífic oest i el Pacífic sud. En la fase “calenta” de la PDO, el Pacífic oest esdevé més fred i la franja del Pacífic est s’escalfa.

Les oscil•lacions des de l’any 1900 han estat les següents::

1905 – comença una fase “calenta”
1946 – comença una fase “freda”
1977 – comença una fase “calenta”
1998 – sembla començar una fase “freda”, però, després de 5 anys, la tendència no es confirma.
2008 – probablement entrem en una fase “freda”

El que és interessant de la PDO és que la tendència a l’escalfament global del segle XX es va canviar cap a un refredament durant la fase “freda” del PDO de 1946 al 1977.

Ara sembla que hem entrat en una fase “freda”. Hi ha molts experts que pensen que aquesta és una de les raons de que el clima global no s’escalfi des de fa sis o set anys. Molts també diuen que, degut a que hem entrat en aquesta fase “freda”, és possible que el clima global no s’escalfi durant els propers vint o trenta anys.

Tenim, doncs, una explicació que sembla coherent. Però, per què la PDO oscil•la d’aquesta manera? El problema és que, ara per ara, aquesta pregunta no sembla tenir una resposta satisfactòria. I és que la ciència és així: es respon a una pregunta i en surt una altre.

Però això sí: si us diuen que la parada de l’escalfament global és deguda al protocol de Kioto, fareu de de dubtar-ho.

1 comentari:

Marieta Voladora ha dit...

Seria molt esperançador saber que la natura, com a sàbia, està molt per sobre de tot allò que els humans puguin perpetrar. I també saber que no podem canviar el devenir de les coses.