dijous, de febrer 25, 2010

Construir en zones inundables

Hi ha dos fets comuns a les desgràcies que han sofert aquests darrers dies l'illa de Madeira i la zona de Jerez: els rius i les rieres s’han desbordat, i a les zones inundables s’hi havia deixat construir. El resultat és previsible: evacuació, pèrdues i, a Madeira, que té una orografia molt difícil, desenes de morts.

Mirant com s’ha deixat construir a la vora de la riera, ara coberta, d’un poble maresmenc, trobo que s’han posat les bases per a futures desgràcies. Es trigarà més o menys, però un dia plourà de veritat, i podrem veure a la tele gent que ens explicaran que ho han perdut tot. Aquell dia potser alguns recordaran que si no s’hagués deixat construir tant a prop de la riera, les desgràcies haurien sigut molt més petites.

Potser també algú recordarà que es va deixar construir allà, deixant tota prudència de cantó, per poder guanyar un diner fàcil requalificant terrenys. I que això, que s’anomena especulació, va ser una de les causes principals de que la crisi del 2.008 fos, a aquell país anomenat Espanya, molt més important que als països veïns.

I el pitjor és que, quan es va donar el permís per construir al voltant de la riera, se’n coneixien (o s’haurien hagut de conèixer, ja que es tenien tots els elements) tots els perills que comportava el deixar construir allà.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sona un poble del Maresme de nom Malgrat de Mar. S'ha deixat construir al final dels horts de les cases només per especulació

Javier Romera ha dit...

Hola,

Costa molt fer entendre això, que tan evident sembla, quan intentes explicar-ho al 99% de la gent que coneixes, quan davant la tele els hi dius... "home, han edificat a sobre d'una zona inundable, ara que no es queixin"... o lo difícil que és intentar explicar que a això no se li diu "catàstrofe natural", sino "catàstrofe urbanística"... i finalment... com qui li dona la raó als bojos, dons t'ho calles i que sí a tot.

Per què ho dic tot això? Perquè la mateixa culpa té qui ha construit a sobre d'un terreny (empresa X), com l'administració (Ajuntaments i ACA sobretot), però també qui l'ha comprat... que si no ho sabien és perquè o són cegs o babaus... però sempre són els primers en queixar-se.

Ara, demana responsabilitat... jeje

Molt bó el blog, salut,

Xavi

Anònim ha dit...

I doncs, com enteneu que tota aquesta aberració a la natura es pugui fer donant com a principal argument "la seguretat" ?
aquesta idea és la que pregonen per poder continuar formigonant la riera de Sant Genís al seu pas per Malgrat.

Anònim ha dit...

"La seguretat" és l'argument que manifesten quatre il·luminats, tècnics molts d'ells, que signen projectes que no s'aguanten per enlloc amb la certesa que molt difícilment en el futur tindran que assumir responsabilitats per l'us que n'han fet de la seva signatura.
A Malgrat ja tenim la foto de l'alcaldessa entrant al jutjat, ara, el dia menys pensat veurem la foto de la mateixa senyora sortint de casa seva en barca. Com bé dius, aquest dia, tard o d'hora, de segur arribarà i a sobre voldran que els danys ocasionats els paguem entre tots en concepte de solidaritat a la incompetència de les nostres vanitoses autoritats.

Anònim ha dit...

Abans es deia: a la vora d'un riu no hi facis el teu niu.