divendres, de febrer 11, 2011

El model de poble

Es nota que d’aquí a cent dies hi haurà eleccions municipals. Uns i altres es mouen, parlen, escriuen. Esperem que aviat ens presentin els seus programes electorals per governar un poble en període de crisi. El que jo espero és que, en aquest programa electoral, ens presentin el model de poble que tenen al cap.

Què és un model de poble? Ni més ni menys que la presentació de com voldrien que fos l’evolució del poble. Aquesta evolució té diferents aspectes. Un d’ells és l’aspecte urbanístic. Volem un poble amb 25.000 habitants, completament enformigonat i amb una densitat de construcció aclaparant, o bé volem un poble que ja no creixi més, i apostem per una remodelació dels espais creant petits espais verds allà on es pugui? Coneixem l’opció de l’equip que governa actualment, però no coneixem encara l’opció dels altres candidats.

Un altre aspecte és l’econòmic. Des de l’ajuntament es pot influir en l’economia del poble, intentant que s’instal•lin empreses al municipi, buscant-les i creant les condicions per fer atractiva aquesta instal•lació. L’equip de govern actual no ha treballat massa aquesta qüestió. Ho faran els candidats? I com?

El turisme és també un factor econòmic important. Es pot fer la destinació Malgrat més atractiva? Quines són les propostes de cadascú? Estan d’acord els candidats amb la creació de la societat mixta que s’ha creat?

Actualment el comerç està en plena crisi, i no només per la crisi econòmica general. No és gens evident que la “peatonalització” del centre no hi hagi contribuït. Es urgent que des de l’ajuntament s’estudiï el problema del comerç si no volem acabar sent un poble dormitori (cosa que Malgrat és cada dia més).

Darrerament s’han fet moltes obres, però l’aspecte general del poble és clarament millorable: falta de manteniment i pintades aquí i allà. Quina és la proposta per millorar aquests aspectes, que farien un poble més atractiu i més agradable per viure-hi?

També tenim el problema de la circulació. Malgrat, com la majoria de pobles, no està fet pel tràfic automòbil. Però el que sembla evident és que la solució que s’ha donat a aquest problema no és prou bona. Quines són les propostes dels uns i dels altres, si és que en tenen?

I podríem anar seguint, ja que un model de poble té molts aspectes diferents. Esperem que, aquesta vegada, puguem triar entre diferents models de poble, que siguin clarament explicats per cada candidat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

com es nota que vius lluny de Malgrat i que hi vens poc.

Anònim ha dit...

Aquest últim comentari no aporta res en l'artice publicat. De fet, el que diu és cert:

1.- les botigues ban bé a Malgrat? i les del centre especialment?

2.- Els turisme de birra de Malgrat és el desitjable?

3.- En quan al manteniment de les obres, a excepció de les plantes de la riera coberta i amb pisos i de les chita parc, quin manteniment hi ha? Vaig llegir no fa massa al bloc desperta la pena de la plaça de les puntaires, està igual que es dia de la inauguració fa quan? un any i mig, dos, ... ?

Noi/a aporta alguna cosa més, que l'autor del bloc per no viure a Malgra la toca més que alguns que porteu tota la vida.