divendres, de febrer 18, 2011

Malgrat 1911 – Notícies diverses

La Vanguardia del dilluns 20 de febrer del 1911 publicava unes notícies sobre Malgrat:
- Subscripció per socórrer les famílies de les víctimes dels temporals
- Inauguració d’un cine, el Cinematógrafo Moderno.
- Celebració de solemnes funcions religioses pels carnavals. No es varen celebrar balls de màscares.
- Contractació de tamborí, flabiol i sac de gemecs per amenitzar les sardanes i els contrapassos


El gran temporal del 31 de gener

El 31 de gener de l’any 1911, un gran temporal de mar va afectar de manera devastadora la costa catalana i valenciana. Concretament fou el 31 de gener de 1911, i va costar la vida a un centenar de pescadors i nombroses destrosses arreu de la franja litoral.

Després de diversos dies seguits de bonança, el dia 31 es va llevar de nou amb el mar encalmat i el cel entre serè i poc ennuvolat, per la qual cosa els pescadors van sortir com cada dia a fer la seva feina. A mig matí, però, una massa nuvolosa molt compacta va començar a endinsar-se des llevant cap a ponent i va fer encendre els llums d’alarma, però la velocitat a la qual el front es desplaçava era massa ràpida per a que les barques que es trobaven mar endins poguessin retornar a la costa.

El vent va començar a bufar fort, primer de gregal i després de llevant i xaloc, la mar es va embravir ràpidament i, segons les cròniques de l’època, les onades varen superar els 8 m d’altura al port de Barcelona. Les conseqüències varen ser desastroses pels pescadors, molts dels quals no van ser capaços de tornar a port i, fins i tot, vaixells de gran tonatge varen naufragar a prop de la costa.

No he trobat detalls de les destrosses que el temporal va fer a Malgrat ni si hi va haver víctimes.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Malgrat Confidencial = WEB de CiU, per si en tenien poques i cal desinformar més. S'ha acacabat la independència informativa. Fixeu-vos-hi que ho han retirat de la capcelera, el color taronja (merda d'oca) i les constants referències a CiU en els seus articles, encara que sigui en notícies on es tragiversa la realitat.
Vinga a gastar diners en videos i futeses enlloc d'ajudar realment a qui ho necessita: la gent!