dijous, d’agost 13, 2015

Les “exigències” de l’ANC de Malgrat

Havia decidit no escriure res més sobre el “procés”, no per res de particular, sinó perquè no entenc res del que està passant ara mateix, i no m’agrada opinar sobre coses que no acabo d’entendre. Però avui faré una excepció, al haver vist la reacció de l’ANC de Malgrat a l’abstenció del grup J×M a la moció de posar una bandera estelada al balcó de l’ajuntament.

Pel que sé, el grup J×M és un grup municipal local, que no depèn de cap partit, encara que es pugui veure com una escissió de l’antic grup de CiU. Però el fet que hi ha hagut eleccions municipals el passat maig fa que el grup, de nova creació, es pugui considerar independent.

La seva posició d’abstenir-se sobre qualsevol tema que, dins de l’ajuntament, tracti sobre la independència de Catalunya és perfectament coherent, al menys des del meu punt de vista. Ni l’ANC ni ningú té cap dret d’exigir a J×M que digui si estan o no a favor de la independència. Si, com agrupació, aquest tema no els interessa (encara que pugui interessar a cadascun dels seus components), doncs aquí s’ha acabat la qüestió. Tota altre interpretació seria molt probablement de caire totalitari. A mi, personalment, l’escrit de l’ANC de Malgrat em recorda, salvant les distàncies, els escrits o les exigències dels falangistes de després de la guerra civil, on t’exigien que diguessis si estaves o no a favor del règim. Repeteixo: salvant les distàncies.