dimecres, d’agost 06, 2014

Les conseqüències de governar un quart de segle

La confessió del president Pujol ha provocat un veritable terratrèmol polític. Encara no en sabem gaire cosa, però molts comentaristes apunten a una possible corrupció institucionalitzada de la que la família del president s’hauria aprofitat. Ja anirem veient com es desenvolupa el cas.

Alguna vegada he comentat que l’empresa on jo treballava tenia el costum de canviar els responsables de les diferents fàbriques cada 6 o 7 anys. La raó era clara: en 6 o 7 anys, una persona té temps per estudiar la fàbrica, fer i realitzar un projecte de millora. Després, s’entra en una rutina i, el que és pitjor, es comencen a crear lligams amb alguns proveïdors que poden portar a una pèrdua d'eficàcia i arribar fins i tot a la corrupció.

Si aquesta teoria respon a la realitat, a ningú li ha d’estranyar que durant els 23 anys de govern del president Pujol es creés una xarxa institucionalitzada de corrupció a la Generalitat. De manera que a ningú hauria d’estranyar que algun dia es descobreixi que una xarxa del mateix tipus s’hagi creat en altres administracions que durant un quart de segle hagin estat presidides per la mateixa persona.