dimecres, de setembre 07, 2016

El trilema polític


En economia hi ha un trilema clàssic, que diu que és impossible assolir al mateix temps els tres objectius següents:

1. Un tipus de canvi fixe
2. Un lliure moviment de capitals
3. Una política monetària autónoma

El mateix passa amb el trilema actual dels socialistes:

1. No a unes terceres eleccions
2. No a facilitar la investidura del Partit Popular
3. No a pactar amb els independentistas

Però el Partit Popular també planteja un trilema de solució impossible:

1. Formar un govern urgentment
2. Que el senyor Rajoy segueixi com a president
3. Que el Partit Socialista afavoreixi la seva investidura

El Partit Socialista no pot afavorir la investidura d’un Partit Popular, ja que aquest partit, quan estava a l’oposició, dirigit pel senyor Rajoy, va boicotejar les tres grans operacions d’estat del govern del senyor Zapatero:

a) la reforma de l’Estatut de Catalunya (avui els del PP signarien el nou Estatut complet, si això resolgués el problema de Catalunya, però ja és massa tard),

b) el final del terrorisme d’ETA (manipulant a les víctimes, acusant al govern de traïció, i no reconeixent que aquest final es va fer sense concessions polítiques)

c) i, finalment, la crisi de deute públic de la primavera del 2010 (on el PP va votar en contra de les mesures proposades pels socialistes perquè així podrien fer caure aquell govern, encara que hagués sigut desastrós tant pel país com per milions de persones)

Però, en canvi, no hi ha cap altre solució, si no es vol anar a unes terceres eleccions, que deixar que el PP formi govern, ja que, de lluny, és el partit més votat, i això el legitima per formar govern, ja que no hi ha cap altre manera de desbloquejar la situació.

El PP diu que la situació és excepcional, i que fan falta decisions excepcionals. Per això demanen que el PSOE s’abstingui a la investidura. Però això és molt difícil, gairebé impossible. De manera que, resumint, podríem dir que:

1. No hi cap govern possible sense el PP
2. No hi ha cap govern possible amb el senyor Rajoy

De manera que la solució als dos trilemes polítics actuals és que el PP abandoni la segona condició, i que el PSOE canviï la primera per “facilitar la investidura d’un candidat del PP que no sigui el senyor Rajoy”. Aquestes dues decisions serien les que estarien a l’alçada de la situació excepcional actual.