dimecres, d’abril 04, 2018

Falsos profetes

El govern ha presentat al Congrés dels Diputats  els pressupostos de l’any 2018. No sabem si s’aprovaran o no. Però, què passa amb els pressupostos? S’acompleixen?

Sembla que, almenys de paraula, tothom està d’acord que la base per la prosperitat d’un país és la recerca, el desenvolupament i la innovació, el que es coneix com R+D+I. Com ha tractat l’estat aquests darrers anys la R+D+I?

Fixem-nos primer en els pressupostos: es va passar de 2.404 milions d’euros l’any 2000 a 3.340 l’any 2004, durant el govern del senyor Aznar. Arribant els socialistes al govern, el pressupost ve augmentar considerablement des de l’any 2005, arribant a un màxim de 8405 milions l’any 2009. Finalment, a finals del 2011 el govern del senyor Rajoy va disminuir dràsticament la quantitat destinada a R+D+I als pressupostos, per deixar-la entre 4.500 i 5.000 milions.


Durant els anys des del 2000 fins al 2005 es van executar els pressupostos de manera satisfactòria, sobre tot des del 2002 al 2007, on es va sobrepassar el 90 %. Després, els socialistes van tenir els ulls més grossos que la panxa, van pressupostar xifres cada vegada més importants que no van ser capaços d’executar (recordem que els equips de recerca no s’improvisen). Però el pitjor va venir amb l’actual govern del Partit Popular: no solament va reduir dràsticament el pressupost de R+D+I, sinó que el percentatge d’execució va caure al 50% durant els quatre primers anys de la seva gestió. I els dos darrers anys, ara que tot va bé, ara que hem sortit de la crisi, ara que som la meravella d’Europa, aquest percentatge ha caigut al 38 % l’any 2016 i a una mica menys del 30 % el 2017.


Diu l’evangeli de Sant Mateu:  Compte amb els falsos profetes, que venen a vosaltres amb roba d'ovella, però per dintre són llops. Pels seus fruits els coneixereu”. Doncs bé, aquestes dades són els fruits del govern actual. Porten el país a la pobresa, i ho fan dient exactament el contrari, com els falsos profetes dels que parla l’evangeli.

Perquè si mirem el percentatge d’acompliment dels pressupostos del 2017, hi trobem que per la defensa, la justícia i la seguretat ha sigut de més del 90 %. És a dir, la R+D+I no s’ha executat per falta de mitjans, sinó perquè el govern no la considera favorable als seus interessos o als interessos dels poders econòmics que el recolzen.