dimecres, d’abril 03, 2019

Les emissions de CO2 de l’any 2018

Segons l’Agència Internacional de l’Energia, les emissions de CO2 a l’atmosfera relacionades amb la producció d’energia de l’any 2018 han sigut de 33.200 milions de tones, l’emissió més alta de la història. 


L’augment tant important d’aquestes emissions ha sigut degut a l’augment de la utilització de combustibles fòssils. Des del 2013 al 2016, malgrat l’augment del consum d’energia, les emissions gairebé no havien augmentat. Aquesta dissociació entre l’augment de la producció d’energia i el de les emissions de CO2 va ser principalment el resultat de fortes millores en eficiència energètica i de desplegament de tecnologies baixes en carboni, el que va provocar una disminució de la demanda de carbó. Però la dinàmica va canviar el 2017 i el 2018. No es va aconseguir el creixement econòmic per una productivitat energètica més elevada, sinó que les opcions més baixes en carboni no es van incrementar prou ràpidament per satisfer l'augment de la demanda.


D’altra banda, la concentració de CO2 a l’atmosfera ha passat de 407 a 409 parts per milió (ppm). Tenint en compte que venim d’una concentració de 316 ppm l’any 1958, l’augment és molt important, i ja comença a tenir conseqüències observables.


Es a dir, queda clar que, per ara, les amenaces de l’escalfament global degut a l’augment de la concentració de CO2 a l’atmosfera no semblen tenir cap importància pràctica sobre la manera com ens estem desenvolupant. I després volen que siguem optimistes.