Es parla molt de la corrupció urbanística que ha invadit aquest pais. Tres consideracions sobre aquesta qüestió:
- El menys important és que algunes persones s'hagin enriquit. La justícia els haurà de perseguir, i alguns es podriran a la presó.
- El pitjor és que malmeten el paisatge per, almenys, cinquanta anys, i que poden conduir veritables desastres, com són les inundacions.
- La causa de la generalització d'aquesta corrupció la podem trobar en la financiació insuficient dels ajuntaments.
Hem vist a la tele les inundacions de Galícia de fa uns dies. S'ha vist molt la vila de Cee, prop del cap Fisterra (Finisterre pels qui no parlen gallec). Vaig conèixer Cee al final dels anys seixanta, quan la vila era una vila de pescadors i de treballadors de la fàbrica de Carburos Metálicos. Era una vila petita, i els tres rius que hi desemboquen estaven completament lliures. Recordo l'hivern del 71 al 72 com un hivern de molta pluja, i no recordo cap inundació important a aquella zona.
No hi havia tornat des de l'any 86, quen aquest estiu vaig tenir l'ocasió de passar-hi unes hores. Vaig quedar impressionat pel canvi. Allà on hi havia un petit poble de pescadors i treballadors s'havia construït una petita ciutat. Allà on els rius eren lliures, s'havien canalitzat amb una estretesa que, pel qui coneix Galícia i les seves plujes, semblava una temeritat. Una part important de la nova vila era guanyada al mar. Vaig dir a la meva dona que, si plovia com l'hivern del 71 al 72 la vila s'inundaria. No pensava pas que el meu comentari es compliria tan aviat.
Fa uns anys, a França, a Vaison la Romaine, a la vora de Nimes, una aiguats varen inundar el poble i van causar uns quants morts. Es va descobrir que, al haver descentralitzat la capacitat d'urbanització als municipis, l'ajuntament de Vaison havia donat permís per construir sobre l'antic llit del riu. Es que l'ajuntament no tenia uns tècnics competents, o es que es van donar permisos de construir als amics? En aquest cas, la descentralització era un error complet, ja que els funcionaris de l'Estat no haguessin donat mai el permís de construir sobre el llit d'un riu.
Essent jo director d'una fàbrica al peu dels Alps, fàbrica que es troba a la mateixa vora d'un riu, periòdicament havíem d’actualitzar un pla hidràulic amb les crescudes anomenades centenàries, és a dir, que es produeixen un cop cada cent anys. Amb les noves dades que ens subministrava l’administració, havíem de fer periòdicament obres per protegir, no solament la fàbrica, sinó el que es trobés riu avall, sobre tot per la contaminació que una inundació de la fàbrica pogués causar.
Pensant en això, em pregunto si, al cobrir la riera o al fer peatonal el carrer de Mar, l’ajuntament ha tingut en compte les pluges i les riades centenàries. Es de suposar que sí, ja que els tècnics de l’ajuntament de Malgrat són gent seria i competent. Però, tenint en compte que els danys causats en cas d’inundació poden ser molt importants, seria interessant que es fes un exposat o una exposició dels càlculs que s’han fet per garantir que aquestes obres seran capaces d’evitar inundacions en cas de pluges importants.
Si, per desgràcia, un dia es produïssin a Malgrat inundacions com les de Cee, que no es pugui dir l’excusa de sempre: "Mai havíem vist ploure tant, no ho podíem preveure", quan avui hi ha dades fiables de les pluges dels darrers cent anys.
1 comentari:
una salutació des de Malgrat Confidencial!
Publica un comentari a l'entrada