dimarts, de juliol 08, 2014

Sobre les baixades d’impostos del PP

Interessant l’article que publicava en premi Nobel d’economia Paul Krugman el diumenge passat a El País, on comentava l’experiment fiscal que fa un parell d’anys es va fer a l’estat de Kansas: es van baixar els impostos amb la idea que una baixada d’impostos impulsaria l’economia. El resultat ha sigut clar: l’economia de Kansas s’ha endarrerit respecte dels estats que té al voltant i respecte del conjunt dels Estats Units, i ha augmentat el dèficit dels comptes de l’estat.

Tot això no és nou: les baixades d’impostos no impulsen l’economia. El que passa és que les baixades d’impostos afavoreixen sempre als mateixos, els que tenen quartos. I com que, tant als Estats Units com a Espanya, com a Catalunya, els que manen són els que tenen quartos, ens volen fer creure que baixen els impostos perquè l’economia vagi millor, quan el que pretenen és pagar menys ells.

Que això ho propugni el PP no estranyarà ningú, ni que també, encara que de manera més dissimulada, ho faci CiU. Al cap i a la fi, són dos partits de dretes. Es problema és que els socialistes que, per ser d’esquerres, sembla que haurien de ser una mica menys donats a pensar només en afavorir els que tenen quartos, fan exactament el mateix. Com diu en Niño Becerra a La Vanguàrdia d’avui, Espanya va posar a la seva Constitució que preferia que els nens es morissin de fam abans que deixar de pagar el deute, i això ho van fer els socialistes.

El que és curiós és que no es parli, ni des del govern ni des de l’oposició, que a Espanya, malgrat tenir uns tipus alts, la pressió fiscal sigui de les més baixes d’Europa, el que vol dir que el frau fiscal és molt elevat. I qui defrauda? Els pobres i les classes mitjanes que cobren un sou poden defraudar més aviat poc; les professions lliberals, els empresaris i els que tenen quartets poden defraudar molt més, i ho fan. Mentre, seguim amb una Agència Fiscal que, a Europa, és la que té menys mitjans, com es pot veure a la taula següent, que dóna els costos de les Agències Tributàries de diferents països de l’any 2012, en milions d’euros

França
4.513
Alemanya
7.360
Itàlia
2.744
Holanda
1.984
Espanya
1.387
Regne Unit
4.531

Aniran baixant impostos, l’estat ingressarà cada vegada menys, les retallades augmentaran i els beneficiaris d’aquestes baixades d’impostos no invertiran en l’economia real, la que crea llocs de treball perquè els és més rendible invertir en productes financers.

La baixada d’impostos, diuen, és a l’ADN del PP. Però les conseqüències les patirem nosaltres.