diumenge, de desembre 18, 2016

L’imparable abaratiment de l’energia fotovoltaica




La disminució dels costos de l'energia solar fotovoltaica dels últims set anys ha estat espectacular. El cost mitjà anivellat global per al PV de silici cristal·lí ha caigut de 315 $ per MWh en el tercer trimestre del 2009 a $ 122 a la fi de 2015, una caiguda del 61%, reflectint la deflació en els preus dels mòduls, els costos de producció i les despeses d'instal·lació. I no és només això, sinó que podem anticipar que aquesta baixada de costos seguirà, si mirem els projectes que tenen lloc a diversos països, com ara la instal·lació ACWA a Dubai que, al gener de 2015, es va projectar amb un cost de 58 , 50 dòlars per MWh, o amb les subhastes a l'Índia de finals de 2015 i principis de 2016, amb ofertes de 64 $ per MWh (Fortum Finnsuurya Energia a Rajasthan) i 68 $ (SunEdison i Softbank a Andhra Pradesh). Aquests preus són més econòmics que els de l'energia eòlica.

A Espanya les inversions en energies renovables han caigut en picat, a causa de les retallades retroactives d'ingressos, particularment doloroses, imposades pel govern durant el període 2011-14 i la fi de tot el suport governamental a nous projectes. La inversió de 2014 va ser de només 573 milions de $ en 2014, lleugerament per sobre de l'any anterior, però molt per sota del pic de 23,6 milers de milions de $ de l'any 2008.

És a dir que, gràcies al decret llei signat pel Sr. Rodrigo Rato immediatament després dels atemptats de l'11 de març de 2004, dos dies abans de les eleccions guanyades pel partit socialista del senyor Rodríguez Zapatero, a Espanya es van fer grans inversions en energia fotovoltaica quan la tecnologia del moment feia que aquesta energia fos molt cara, mentre que ara, quan aquesta energia comença a ser rendible, no hi ha ningú que inverteixi en ella. Ja llavors, les perspectives d'abaratiment de l'energia fotovoltaica eren molt evidents, pel que podem dir que la perspicàcia dels nostres governants (la del senyor Rato en signar el decret i la del senyor Zapatero en no impedir una inversió massiva) ha fet que tinguem, en aquest moment, una energia fotovoltaica molt més cara que la que tindríem si, uns i altres, haguessin actuat amb més racionalitat.