divendres, de febrer 10, 2017

Tot molt legal, tot molt indecent


Le Canard Enchaîné és un setmanari satíric francès que es publica els dimecres, amb un èxit notable: el seu tiratge és de més de 400.000 exemplars. De fet, quan un francès et diu que va a comprar el diari, sigui el que sigui, no et dirà que va a comprar el "journal", sinó el "canard". Aquest setmanari ha fet públic que el candidat de la dreta a la presidència francesa, François Fillon, va contractar la seva dona com a ajudant quan era diputat. A França, els diputats tenen una quantitat a la seva disposició per a contractar ajudants o assessors, i la llei els permet contractar familiars, sempre que desenvolupin una funció concreta i no sigui una feina fictici. Sembla que a Mme. Fillon ningú l'ha vist treballar a l'Assemblea Nacional i hi ha seriosos dubtes que no es tractava d'un treball real. El candidat Fillon, que anava primer a les enquestes, ara va tercer, ja que els francesos no s'empassen les seves excuses de que tot va ser legal. Legal, potser, però indecent.

A l'exdirector general de la Guàrdia Civil, el senyor Arsenio Fernández de Mesa, amic del president del govern, en cessar en el càrrec l'han nomenat conseller de Red Eléctrica de España (REE), una empresa privatitzada en la qual l'estat és el major accionista. El nomenament ha passat per tots els filtres de l'empresa, tot i que al senyor Fernández de Mesa no se li coneixen estudis ni capacitats que avalin que pugui aportar res a una empresa com REE.

Encara ens recordem de les caixes d'estalvi, que van costar molts milers de milions a l'erari públic, és a dir, a tots nosaltres, per la raó que als seus consells d'administració s'asseien polítics que havien deixat de ser càrrecs públics, i que tenien una notòria incompetència sobre els assumptes dels que havien de tractar, el que va portar aquestes entitats al desastre.

Doncs seguim igual. Una empresa de la importància de REE tindrà com a conseller a algú que no està a l'altura, i que haurà "d’ajudar" a prendre decisions complexes en una empresa altament tecnificada i que s'ocupa d'un sector estratègic com és el transport i la distribució de l'energia elèctrica. Esperem que la seva actuació no provoqui els mateixos danys irreparables que van provocar en les caixes d'estalvis dels consellers que tenien el seu mateix nivell d'incompetència.

Preguntat el portaveu del PP sobre aquest cas, va contestar que es tractava d'una decisió purament empresarial. A sobre, ens prenen el pèl.

Tot molt legal, encara que tot molt indecent. La diferència amb els nostres veïns del nord és que a França sembla que l'electorat castiga la indecència, per molt legal que sigui. Al sud dels Pirineus, com més ens prenen el pèl, més els votem.