dissabte, de gener 08, 2022

Resum de l’any 2021 (1) - El canvi climàtic

A part del Covid, l’any 2021 ha sigut protagonista de molts fets que, si ens projectem en el futur, tenen probablement més importància que la pandèmia. La pandèmia, amb tot el seu seguici de morts i de desgràcies, quedarà, d’aquí uns anys, com una anècdota. Altres fets, en canvi, estan dibuixant un futur, no direm més negre, però sí molt diferent del que hem viscut fins ara. Els podem resumir en el canvi climàtic, els problemes de la cadena de subministres, el pic del dièsel, la crisi energètica i el problema dels materials per la transició energètica.

Començarem pel canvi climàtic. La concentració de CO2 a l’atmosfera ha seguit augmentant. La mitjana de l’any 2021 ha sigut de 416,5 ppm (parts per milió), amb un creixement de 2,2 ppm respecte de l’any anterior. L’any 1959 la concentració era de 316 ppm, el que vol dir que, des de llavors, ha augmentat en 100 ppm, un augment del 31%. El ritme d’augment anual mitjà ha anat augmentant de 0,7 a 2,5 ppm.




Encara no han sortit les dades corresponents al mes de desembre passat, pel que considerem la temperatura global de l’any 2021 de gener a novembre. L’any 2021 no ha sigut, globalment parlant, un any tan càlid com els anys 2019 i 2020, però, amb una anomalia de + 0,85ºC respecte del període de referència (1901-2000), ha sigut el cinquè any més càlid de la sèrie històrica. Al gràfic es pot veure el salt que hi ha hagut des del 2015. Aquestes dades són de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) 



Des de l’any 1970, la temperatura mitjana global ha augmentat de 0,9 ºC, a una velocitat de +0,18ºC per dècada. 



Quina ha estat la conseqüència d’aquest augment de les temperatures? Cada vegada es produeixen més fenòmens climàtics extrems. Els més importants de l’any 2021 han sigut: 

A nivell nacional, recordarem la borrasca Filomena, que va col·lapsar el centre d’Espanya durant una bona setmana per causa de les fortes nevades, seguides d’un fred molt intens. Va ser la borrasca de neu més forta a la península des de l’any 1971. Hi va haver 7 morts. Després de Filomena va seguir una onada de fred de dues setmanes i que va deixar rècords de temperatures mínimes, com a Terol amb -21ºC o a Toledo, amb -13°C. Fins i tot a Molina d'Aragó el mercuri va arribar a baixar fins a -25,2 °C.

El mes de febrer, la gran nevada a Texas, una gegantina tempesta de neu que va afectar el sud dels EUA i que va deixar més de 20 morts i milions de persones sense electricitat. Texas va registrar les temperatures més baixes des de feia més de 30 anys, arribant als -18ºC 

El mes de juliol, les inundacions al centre d’Europa. Del 14 al 15 de juliol del 2021, van caure fortes precipitacions a l'oest d'Alemanya i els veïns Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg. Segons el servei meteorològic alemany, algunes de les regions afectades no havien registrat precipitacions d'aquesta magnitud des de més de cent anys. Hi va haver 230 morts.



L’onada de calor a l'oest d'Amèrica del Nord de 2021, que va ser una onada de calor extrema i contínua a l'oest d'Amèrica del Nord que va afectar gran part del nord-oest del Pacífic i l'oest de Canadà a finals de juny de 2021, establint al Canadà el record de calor, 49,6ºC. Es calcula que hi va haver 850 morts degut a la calor.

A la Xina les inundacions van deixar més de 300 morts també al juliol. A la ciutat de Henan es van recollir fins a 617 litres per metre quadrat de pluja en un sol dia, que és el que normalment cau en un any i les fortes pluges i desbordaments van afectar més d'un milió de persones.

A mitjans de novembre, unes pluges intenses causen estralls a la província canadenca de Columbia Britànica. Diverses zones de la província van trencar rècords de precipitacions. Les inundacions i els lliscaments de terra van deixat milers de persones sense electricitat i moltes comunitats van haver de ser evacuades.

A la tardor es van registrar 'Medicanes' (de Mediterrani i hurricane), que són ciclons amb característiques tropicals a la tardor, i que fins ara eren molt rars. Per exemple, el cicló Apollo al seu pas per Sicília a l'octubre, que va deixar tempestes amb forts vents i inundacions, ja que en poques hores es van recollir 150 litres per metre quadrat. El cicló, que va deixar víctimes mortals al seu pas, va presentar un aspecte similar al d'un cicló tropical i fins i tot va desenvolupar un ull.

Poques setmanes després a les Balears, la persistent borrasca Blas no va arribar a la categoria de Medicane, però sí que va adquirir certes característiques tropicals al sud de Mallorca. Blas va deixar durant més d'una setmana el triple de les precipitacions normals a l'arxipèlag en aquest mes.

Un dels últims fenòmens de l'any són les abundoses precipitacions que van deixar inundacions al curs del riu Ebre. Les recents inundacions a Navarra amb la crescuda del riu Ebre van estar causades per les fortes nevades de desembre a la capçalera del riu i els seus afluents i el ràpid desglaç en pujar les temperatures posteriorment. Es tracta d'un episodi sense precedents en els darrers 50 anys.

En resum, la concentració de CO2 i la temperatura global han seguit augmentant. S’estant complint les previsions que pronosticaven que, amb l’augment de les temperatures globals, els fenòmens climàtics serien cada vegada més extrems. Desgraciadament, l’any 2021 no es més que un primer pas cap a un clima cada cop més descontrolat.