dissabte, de març 29, 2025

Preparatius de guerra



Comunicat de la Unió Europea

En una època de ràpids canvis geopolítics, la Unió Europea està fent passos per protegir els seus ciutadans i reforçar les seves capacitats de defensa.

La preparació és clau: assumir la responsabilitat de la nostra pròpia seguretat significa invertir en una defensa sòlida, salvaguardar la nostra gent i assegurar-nos que tenim els recursos per actuar quan sigui necessari.


El “Llibre blanc per a la defensa europea - Preparació 2030” estableix una visió per rearmar Europa mitjançant:


- garantint que la indústria de defensa europea pugui produir a la velocitat i el volum sol·licitats


- facilitar el desplegament ràpid de tropes i actius militars a tota la UE


L'augment de la despesa en defensa es farà a Europa: assegurant tant la nostra seguretat a llarg termini com els beneficis econòmics per tots els països de la UE. També ajudarà la UE a respondre a la urgència a curt termini de donar suport a Ucraïna.


Basada en aquestes premisses, la Unió Europea posa en marxa el pla ReArm Europa, dotat amb 800.000 milions d’euros, que oficialment encara no se sap d’on han de sortir (pista: de les nostres butxaques) 


Quina és la por? Clarament, Rússia. Si bé es pot entendre que els països europeus fronterers amb Rússia, sobretot els tres països bàltics i Polònia, tinguin por de Rússia, ja que no fa gaire estaven sota la seva influència o bé formaven part de l’extinta  URSS, no queda tant clar que a un país com Alemanya fins i tot hagin canviat la seva constitució per poder augmentar el seu endeutament i la seva despesa en armament. 


Es clar que… Alemanya atravessa ara mateix una crisi industrial de primera. Volkswagen ha decidit tancar fàbriques a la mateixa Alemanya, cosa mai vista. La crisi és alarmant al país teutó. Doncs bé, una solució seria transformar alguna de les actuals fàbriques de cotxes en producció de tancs. Els beneficis de Volkswagen quedarien assegurats, només que, en comptes de que aquests beneficis vinguin dels clients que compren cotxes, vindran ara dels 800.000 milions d’euros que, encara que ningú ho digui, pagarem amb els nostres impostos.


Probablement aquesta hipòtesi sigui una de les bases del pla ReArm Europa. El problema serà que, un cop estem armats fins a les dents, algú tindrà la peregrina idea de fer-nos anar a la guerra. Això permetrà de seguir construint armes i seguir fent beneficis.


I no oblidem que, per garantir una certa prosperitat, necessitem controlar fonts d’energia. N’hi ha a l’Africa. Aquest podria ser, un cop armats fins a les dents, el proper escenari de guerra. No descartem una invasió europea d’aquest continent.