divendres, de març 07, 2014

El principi del fi?

Al blog Our Finite World s'acaba de publicar un estudi molt inquietant sobre el futur del petroli (Beginning the end - Oil companies cut back on spending). Ja sabem que sense petroli el món, tal com el coneixem, s'enfonsarà. Doncs bé, sembla que les empreses petrolíferes privades estan disminuit les inversions per trobar, explorar i desenvolupar nous jaciments, el que vol dir que la producció de petroli s'estancarà o disminuirà, mentre el consum segueix augmentant. Em direu que aquestes empreses privades només representen el 35% de la producció mundial de petroli. Però es dona el cas que les empreses publiques són majoritàriament deficitàries, i que necessiten cada vegada més capital privat.

Per què aquestes empreses petrolíferes disminueixen les inversions? Doncs perquè el preu del petroli és massa baix per poder treballar. Recordem que aquest preu està, des de fa gairebé tres anys, entre 105 i 110 dòlars per barril. Doncs bé, la meitat de la industria petrolífera necessita preus de més de 120 dòlars per barril per poder seguir existint, i el 25% necessita preus d'almenys 130 dòlars. I les nostres economies no poden pagar aquests preus.

El que diu aquest blog té moltes possibilitats de ser cert, ja que està basat en estudis molt seriosos, com ho podrà comprovar qui el llegeixi. Si de veritat l'encerta, la crisi que estem passant serà una broma comparat amb la que vindrà.

I no oblidem que Rússia subministra el 26% del gas natural i més del 40% del petroli que consumeix Europa, i la crisi de Crimea podria accelerar aquest augment del preu del petroli.

I nosaltres, amb les nostres caralladetes.

Kopits 45 Industry needs oil prices over 100
Per veure la figura amb més claredat, la versió original es pot trobar aquí: original presentation.