dimecres, de maig 20, 2015

Llegint programes electorals

El jubilat té temps de sobra per anar llegint els programes electorals dels diferents partits que volen regir l’ajuntament. Però quan un partit publica el seu programa, que té més de 60 pàgines, el dia 19 a les 6 de la tarda, per unes eleccions el dia 25, val a dir que posa alguna dificultat al possible lector. És el cas de la CUP, que ha presentat un programa molt complert, molt llarg, i que si s’hagués presentat fa quinze dies hauria estat més assequible.

El tal programa té cinc punts, dels que destaco algunes de les accions que m’han interessat:

Dignifiquem la política: passar les regidories de 26 a 10, crear a cada barri una Oficina d’Atenció Municipal, creació d’un Consell de Poble, crear la figura del Síndic municipal, implantar la democràcia directa amb diferents tipus d’iniciativa popular.

Transformem el capital: municipalitzar els serveis mínims (recollida de residus, neteja viària, subministrament d’aigua), fer un pressupost municipal participatiu, un nou model de turisme sostenible i diversificat, revertir la situació del comerç facilitant un comerç de proximitat, incentivar l’establiment d’indústries mediambientals d’energies renovables, tendir a la declaració d’horta lliure de transgènics.

Valorem el que som: generar cultura i producció cultural, fer un Pla Educatiu d’Entorn, revisió de la concessió de l’Escola Bressol actual i desenvolupar un estudi sobre la necessitat de noves places públiques i municipals d’escola bressol i de l’ampliació d’horaris.

Salvaguardem el medi: el model general vigent en les últimes dècades ha estat bàsicament un model de transformació territorial dirigit al creixement de l’àrea urbana i de la població. En el cas del nostre municipi, el creixement de la població no ha anat acompanyat de la necessària cohesió social. Lluitar contra l’especulació i gestionar l’abandonament immobiliari, lluitar contra els desnonaments per execució hipotecària, habilitar un espai civil i laic per a cerimònies d’enterraments, habilitar grans zones d’aparcament gratuït i sense limitació horària a la perifèria del municipi i que en aquests aparcaments hi hagi serveis de transport públic d’accés al municipi

Respectem la diferència: reconeixem i respectem els valors de la infància, de la joventut i de la vellesa.

Val la pena llegir el programa complet, encara que en molts punts sigui una mica utòpic. Però és, probablement, el camí que s’haurà de seguir en el futur.

Per cert, aplaudir la crítica que fa la CUP al mega projecte comercial que l’alcalde socialista de Pineda promou al poble veí i que, de fer-se, seria una garrotada més al comerç de proximitat, no només de Pineda, sinó de Malgrat, Calella, etc.


El programa del PP és molt més senzill de llegir: una fulla amb 10 propostes que podem veure a la figura i que no cal resumir.



El regidor dinàmic que es presenta pel PSC té un programa dividit en dues parts: feina feta i propostes. El seu títol és: 100 propostes per a seguir millorant el dia a dia dels malgratencs i malgratenques.

Les propostes són una llista de coses que es volen fer, sense cap explicació del projecte de poble que té el candidat al cap. Encara que podem intuir que té el mateix projecte de poble que la seva mentora, l’actual alcaldessa. Resumeixo les propostes que m’han interessat més:
Ocupació: ajuts per reorientar professionals majors de 45 anys.

Serveis Socials: continuació del Servei d’Atenció Domiciliària i la teleassistència per a les persones grans, ajuts en el pagament de deutes bàsics de la llar i despeses del dia a dia de persones amb dificultats econòmiques.

Turisme i comerç: instal·lació d’una nova oficina de turisme.

Urbanisme: obertura de l’avinguda Barcelona, aprovar i executar el projecte de l’avinguda Pomereda, executar el projecte de la desembocadura de la riera, desenvolupament del projecte de l’avinguda dels Pins, connexió de l’avinguda Mediterrània amb el carrer Sant Elm per descongestionar el trànsit dels carrers Indústria i Llibertat, negociacions per desenvolupar la Ciutat Sanitària, urbanització de la plaça Joaquim Ruyra i dels carrers Llibertat i Sant Elm, creació d’un espai cobert al Parc Francesc Macià per celebrar-hi actes festius i culturals, urbanització tram riera Can Feliciano.

Habitatge: rehabilitació dels habitatges de persones grans per adaptar banys i cuines.

Educació: facilitació als joves malgratencs l’accés a estudis superiors i d’idiomes mitjançant beques.

Cultura: millores en les convocatòries de les beques d’investigació Vila de Malgrat.

Seguretat i policia: millora de la seguretat de l’avinguda Costa Brava, revisió per millorar el Pla de Mobilitat.

Joventut: promoció dels grups de música locals.

Esports: creació d’una pista polivalent a disposició de les entitats esportives per dur a terme espectacles esportius.

Sanitat: seguir ampliant la instal·lació de desfibril·ladors en el municipi.

Medi Ambient: creació d’un Centre d’Interpretació i museització de l’espai de les mines de Can Palomeres, creació d’horts ocupacionals per a persones aturades de llarga durada majors de 55 anys.