dissabte, de maig 02, 2015

Sorra pel Cap de Tordera


La darrera notícia sobre l’estat de la sorra del cap de Tordera, que posa en perill els càmpings de la zona, és que el ministeri ha decidit de fer una aportació de 112.000 metres cúbics de sorra procedents d’un dragat que es farà davant del port d’Arenys. Aquesta aportació de sorra, que no duraria massa temps, ta que no seria estable, s’intentarà reforçar amb la construcció de sis espigons “tous” i submergits, formats per tubs de geotèxtil plens de sorra, d’una llargada d’uns vint metres. El cost total de l’operació s’estima en 1.150.000 euros.

Aquesta aportació de sorra es farà sobre una llargada de platja d’uns 800 metres.

Aquesta és una notícia excel·lent. Però és difícil de dir si la solució proposada serà o no duradora. El que és clar és que una aportació senzilla de sorra no serviria. La construcció d’espigons per tractar de fixar la sorra és, en principi, una bona idea.

Però en el tema dels moviments de sorra de les costes els coneixements dels millors especialistes són escassos. No ens queda més remei que esperar i veure què passa. Això sí, si aquesta solució, amb el pas del temps, no és suficient, el millor que es pot fer és desmuntar les instal·lacions amenaçades pel mar i deixar que la naturalesa faci el que hagi de fer. Més d’un milió d’euros són molts euros per anar repetint experiments.