dijous, de febrer 18, 2016

La independència institucional segons Podem

Dèiem l’altre dia que una de les raons principals del retard econòmic espanyol respecte d’altres nacions europees és la que el poder judicial i els reguladors han estat apropiats pels polítics, de manera que no hi ha un contrapoder que equilibri el poder executiu. Tot això ha permès que els polítics es sentin totpoderosos i que abusin d’aquest poder, el que té com a conseqüència la corrupció i la disminució de la productivitat del país.

Aquesta apropiació de les institucions públiques per part dels polítics l’han anat realitzant, principalment, el PP i el PSOE i, en menor mesura, CiU, que són els partits que han tingut responsabilitats de govern.

Un dels nous partits, Podem, va més enllà. Dins de la seva proposta de govern recentment presentada al PSOE es diu que els alts càrrecs que es nomenarien si ells arribessin al govern, ho serien amb els criteris de mèrit, capacitat i “compromís amb al projecte de canvi del govern, canvi que hauran de liderar”. És a dir, que es valorarà positivament la seva “politització”

Aquesta alts càrrecs es divideixen en quatre grups (econòmics i fiscals, justícia, seguretat i educació) i citen expressament el Fiscal General, els membres del Consell General del Poder Judicial, els magistrats del Tribunal Constitucional, o el Governador del Banc d’Espanya.

Els que diuen que volen regenerar la política espanyola tenen un avantatge sobre els partits tradicionals. Aquests s’apropien de les institucions, amb la conseqüent deterioració institucional, però ho fan sense fer remor, mentre que Podem ho diu clarament.

Amb Podem, les institucions continuarien la seva deterioració, i el país continuaria pel seu camí d’empobriment general, però almenys van de cara. Els altres fan el mateix, però són més “putes”.

Si aquesta és la regeneració que proposa Podem, més que regeneració és seguir caminant cap al precipici, potser encara més de pressa que fins ara.

Sembla que han modificat el document fa poques hores. Però ja se’ls hi ha vist el fons del seu pensament.