dilluns, de gener 28, 2019

La temperatura global de l'any 2018

Els valors de la temperatura global anual mesures per satèl·lit es publiquen per la Universitat d'Alabama a Huntsville (UAH) i per Remote Sensing Systems (RSS), una companyia privada fundada l'any 1974, i que explota les dades dels satèl·lits de la NASA.

La sèrie de temperatures mesura per satèl·lits no és totalment homogènia, ja que es construeix a partir d'una sèrie de satèl·lits amb instrumentació similar però no idèntica. Els sensors es deterioren amb el temps, i les correccions són necessàries per a la deriva del satèl·lit i la modificació (decadència) de la seva òrbita.

Els satèl·lits no mesuren directament la temperatura. Mesuren les radiacions en diverses bandes de longitud d'ona, que després han de convertir-se matemàticament per obtenir mesures indirectes de la temperatura. Els perfils de temperatura resultants depenen dels detalls dels mètodes que s'utilitzen per obtenir temperatures de les radiacions. Com a resultat, s'han calculat diferents conjunts de dades de temperatura segons qui ha analitzat les dades de satèl·lit.

Dades d'UAH

Les anomalies es calculen respecte del període que va de 1981 fins a 2010. L'anomalia de l'any 2018 ha estat de + 0,23 °C. La tendència des que es tenen dades (des de l'any 1979) és d'un augment de 0,127 °C/dècada.


Dades d'RSS

El període per al càlcul d'anomalies va de l'any 1979 fins al 1998. L'anomalia de l'any 2018 ha estat de + 0,51 °C, i la tendència des de l'any 1979 és d'un augment de 0,197 °C/dècada.


Comparatiu entre les dues mesures

Si calculem les anomalies d'una manera homogènia, per exemple, respecte a la base 1981 - 2010, l'anomalia de RSS per a l'any 2018 passa a ser de + 0,38 °C, és a dir, superior en 0,15 °C a l'anomalia observada per UAH.



Als gràfics podem veure com les anomalies publicades per RSS són inferiors a les d'UAH en el període 1979 - 2000. En aquest període les mesures de RSS són, de mitjana, 0,05 °C inferiors a les d'UAH. Mentre que a partir de l'any 2000 les mesures de RSS són superiors a les d'UAH: de l'any 2003 fins a l'any 2018 la diferència ha estat de 0,12 °C. Aquesta diferència s'ha vist accentuada des de l'última revisió de les dades efectuada per RSS al juny del 2017. Abans d'aquesta data, la diferència entre la tendència de les dades de temperatura d'UAH i RSS eren molt petites.

En aquest moment segueix la polèmica entre les dues entitats, ja que la diferència entre les dues tendències és tan important que, d'una part, l'augment de les temperatures és relativament poc important (UAH), mentre que d'altra part, si RSS té raó, l'augment de temperatures és molt significatiu i, a llarg termini, perillós.