dimecres, de gener 30, 2019

Lluitant contra l’impossible


Fa un parell de dies, al blog La Natura a la Baixa Tordera s’hi publicava aquesta fotografia del delta de la Tordera, a la zona de Malgrat, on es pot veure l’evolució de la costa durant els darrers deu anys.

El canvi és evident: la distància de la carretera a l’aigua ha disminuït de manera important. I això malgrat la gran quantitat de diners que cada any es gasta el ministeri per impedir aquest retrocés de la costa. Diners que, ja ho hem dit moltes vegades, van directament a les escombraries.

Com pot ser que persones raonablement intel·ligents insisteixin, temporada rere temporada, en demanar actuacions sobre aquesta platja quan tothom sap que seran inútils? L’única explicació que hi trobo és que els diners que es gasten són d’una altre administració, no són diners del pressupost del municipi. I, políticament, és molt rendible poder dir al ciutadà que s’han obtingut subvencions milionàries de Madrid (si no fos així, ja s’encarregaria l’oposició de denunciar que, quan ells manaven, sí que obtenien aquestes subvencions).

Els diners que cada any es tiren a les escombraries són diners, recordem-ho, dels nostres impostos. I també hauríem de recordar que la causa del retrocés de la costa al delta de la Tordera és ben coneguda: ve de l’alteració dels espais de la zona de la Tordera, que han fet que aquest riu no porti la sorra necessària per regenerar les platges. Mentre això no es resolgui, que no es resoldrà mai, ja que tocaria massa interessos particulars, les nostres autoritats locals seguiran demanant subvencions milionàries al ministeri, que les seguirà donant, amb el resultat que podem contemplar a les imatges.

I encara hi ha gent que pensa que l’espècie humana és intel·ligent!