dissabte, de maig 30, 2009

Una qüestió de perspectiva

Com que tothom està molt angoixat amb això de l’escalfament global del planeta, presento aquí un gràfic que pot contribuir a calmar una mica els esperits: representa l’evolució de la temperatura mitjana global des de l’any 1960 fins ara, mes a mes.

La temperatura mitjana global varia entre uns 12ºC el mes de gener i uns 16ºC el mes de juliol. Això és així ja que a l’hemisferi nord hi ha un 60 % de mar i un 40 % de terra, mentre que a l’hemisferi sud hi ha un 81 % de mar i només un 19 % de terra, el que vol dir que els canvis de temperatura estacionals són més importants a l’hemisferi nord que al sud.

En aquest gràfic es relativitza molt tot això de l’escalfament global. Convé mirar-lo una estoneta per, després, respirar una mica més tranquils (cliqueu sobre el gràfic si el voleu veure ampliat). Aquest gràfic ens dóna una perspectiva diferent dels gràfics anuals que, treballant-hi una mica la escala, es poden presentar recalcant un augment important de la temperatura mitjana global.

Es clar que, en publicar un gràfic que relativitza això de l’escalfament global, els socialistes em compararan amb un caçador d’homosexuals o amb un capellà carca ...

Les dades han estat calculades pel NCDC (National Climatic Data Center), i es poden trobar aquí.