dijous, de maig 22, 2014

La lenta i humiliant mort del dòlar

The Slow and Humiliating Death of the U.S. Dollar

Des de la creació de la Reserva Federal en 1913, el valor del dòlar nord-americà ha caigut més del 90 %. I basant-nos en esdeveniments econòmics globals, no és una exageració afirmar que ara estem sent testimonis de el “principi de la fi” del dòlar nord-americà.


La nova integració financera i bancària que s'està forjant  entre els governs i les economies de Rússia i Xina és el desafiament més seriós que haurà d'afrontar el dòlar nord-americà des que oficialment es va convertir en la moneda capdavantera mundial en 1944, quan es va signar l'acord de Bretton Woods. En l'era posterior a la segona Guerra Mundial, l'economia nord-americana va créixer a causa del privilegi desorbitat de ser la moneda de reserva mundial.

L'hegemonia econòmica d'Amèrica va passar moments molt delicats a la fi dels anys 1960 i principis dels anys 1970 quan molts països van començar a posar-se nerviosos a causa de les despeses massa imprudents de Washington, que amenaçava amb la devaluació de la seva pròpia moneda. Abans de l'estiu de 1971, el sistema de Bretton Woods s'havia enfonsat. L'administració Nixon va haver d'abandonar la paritat dòlar - oro. Per sort per a Amèrica, l'administració Nixon tenia un pla B, que es coneixeria  com el sistema del petrodólar: totes les transaccions relatives al petroli es farien en dòlars, i els països productors comprarien deute americà, tot això a canvi de la protecció militar nord-americana, el que va permetre als Estats Units seguir amb una moneda de referència i, a més, poder acudir a la impressora de bitllets cada vegada que havia d'importar petroli. Així, l'economia americana va poder continuar creixent.

Iran primer, i més tard l'Iraq, van voler sortir del sistema de petrodòlars venent el seu petroli en euros. Les conseqüències són de sobres conegudes: invasió de l'Iraq i boicot a Iran.

Malgrat l'enorme èxit d'aquest sistema global "dòlars per petroli" la insostenibilitat d'aquest sistema es fa cada vegada més evident. Al llarg de la història, les divises mundials de reserva tendeixen a morir de morts lentes i doloroses. Per exemple, quan l'economia d'Amèrica va eclipsar la de l'Imperi Britànic, el dolor no va ser solament financer, sinó també emocional. L'orgull britànic va caure per terra quan la torxa d'Imperi va passar de Gran Bretanya a Amèrica. Ara, l'Imperi Americà ha entrat en els seus anys crepusculars.

Les potències emergents d'Àsia i molts països europeus no estan satisfets amb la situació actual de l'economia global. Com tots els actors racionals econòmics, desitgen que la balança s'inclini al seu favor. El macro acord econòmic entre Rússia i Xina s'ha fet fora de l'imperi del dòlar. I això no és més que el principi.

La història d'Amèrica està plena de guerres empreses en un esforç per forçar el seu poder econòmic sobre altres nacions, el que fa suposar que els  EUA usaran tota la seva força per impedir que el dòlar disminueixi la seva influència en el comerç mundial. Però la resistència d'Amèrica a la nova economia global que s'està desenvolupant serà  vana. Els Imperis neixen i cauen. I com més gran és l'Imperi, més grossa és la seva caiguda. En el cas d'Amèrica, la caiguda serà particularment grossa i dramàtica a causa de la seva enorme grandària i a la seva gran influència.

Per aquesta raó són molts els que creuen que el món s'encamina cap a un temps de guerres catastròfiques.