dimarts, de maig 27, 2014

Les eleccions europees

Si ens limitem a Malgrat, el resultat de les eleccions europees és d’un càstig sobirà tant pel PP com pel PSC, que són els dos aliats per formar l’equip de govern municipal. Si miréssim el resultat d’aquestes eleccions com un avenç del que seran les municipals del maig que ve, seria un canvi total a la Casa Gran.


 Si ho mirem des del punt del dret a decidir, els partits que hi són favorables sumen un 60 % dels vots (suposant que Podem ho sigui), mentre que els que s’hi oposen sumen un 32 %. Els malgratencs semblen tenir una tirada per voler votar el proper mes de novembre.

Des del punt de vista de dretes i d’esquerres, les esquerres sumen un 55 % dels vots i les dretes un 30 % (no se sap, o almenys jo no ho sé, si el Partit Animalista PACMA, C’s i UPyD són de dretes o d’esquerres).

Es a dir, Malgrat sembla ser partidari del dret a decidir (el que no vol dir que sigui independentista), majoritàriament d’esquerres i amb ganes d’un canvi a l’Ajuntament.

Els resultats de Malgrat no són pas gaire diferents dels resultats de Catalunya. Amb aquests resultats, ERC ha de prendre una decisió complicada: entrar o no al govern. Amb l’experiència del paper que varen fer quan governava el tripartit, s’ho pensaran bé abans d’agafar responsabilitats directes al govern de Catalunya, el que sembla demostrar que és un partit que, ara mateix, té molt poca gent preparada per protagonitzar una acció de govern.

CiU seguirà governant Catalunya mentre ERC vulgui. A ERC li convé que CiU segueixi governant. Tot dependrà del què passi el proper novembre.

Quant al PSC i al PP, el ridícul que han fet a aquestes eleccions farà història. Ni l’un ni l’altre tenen idees per sortir de la crisi econòmica i política actual. El PSC s’ho haurà de fer mirar. El que m’estranya és que el seu responsable encara no hagi dimitit. Com més trigui a fer-ho, més difícil serà que els socialistes tornin a ser un partit important. Pel que fa al PP, recullen el que han sembrat.

A Malgrat estem vivint un canvi de cicle, el final d’una llarga època de dominació socialista. Aquest final ja va començar fa tres anys, a les darreres eleccions municipals, i és probable que es confirmi a les properes.

Una paraula sobre Podem: són els hereus dels indignats del 15 M. Estan destinats a anar creixent, almenys mentre no tinguin responsabilitats de govern. Si algun dia n’arribessin a tenir, em sembla que es començarien a desinflar com un globus de Festa Major.