dimecres, de juny 18, 2014

La tempesta perfecta


Mentre aquí uns estem distrets amb el dret a decidir sobre un parell de preguntes que no s’entenen, els altres estan entretinguts amb el canvi de rei i molts diuen que la selecció sí que pot, el món continua girant i ens porta notícies que no sempre són bones.

Avui mateix, el professor Mariano Marzo escrivia un article a La Vanguàrdia explicant-nos que, de moment, podem estar tranquils. Es refereix al subministrament de petroli. No sé perquè el professor ens vol tranquil·litzar quan la IEA (Agència Internacional de l’Energia) acaba de publicar fa uns dies un document molt preocupant sobre el futur immediat del petroli i de l’energia.

La inversió anual requerida per satisfer les necessitats d'energia de la població mundial augmentaran de manera constant fins el 2035, quan arribaran als 2 bilions de dòlars, mentre que les despeses per a l'eficiència energètica augmentaran fins als 550.000 milions per any durant el mateix període. A l’any 2013 aquesta inversió ha sigut de 1,6 bilions de dòlars. Per tant, les inversions internacionals acumulades durant aquest període superen 48 bilions de dòlars, dels quals prop de 40 bilions es gastaran pel subministrament d'energia i la resta serà per millorar l'eficiència energètica.

Menys de la meitat dels 40 bilions de dòlars d'inversions en el subministrament d’energia s'utilitzaran per satisfer la demanda creixent. L’altre meitat és necessària per compensar la caiguda de la producció de petroli i gas actual i reemplaçar plantes i altres obres d'infraestructura que estan arribant al final de la seva vida. El problema és que la disponibilitat de finançaments a llarg termini amb condicions acceptables no està assegurada.

En realitat, la indústria petrolera està reduint les seves inversions per buscar nous jaciments que puguin anar substituint els que s’estan acabant. La raó és que els actuals preus del petroli (100 a 110 dòlars per barril) són massa baixos per garantir una rendibilitat adequada a aquestes inversions. Necessiten ara mateix uns preus de més de 120 dòlars per barril. I això tenint en compte que actualment els interessos són molt baixos. Quan els interessos s’apugin, el preu del petroli haurà d’augmentar bastant més per fer rendibles les inversions.

Un altre punt preocupant és que la bombolla del petroli d’esquist sembla que s'està rebentant. L’any 2012, la IEA publicava que les quantitats d’extracció de petroli dels jaciments d’esquist de Dakota del Nord i de Texas seguirien creixent durant molts anys, de manera que els Estats Units serien exportadors nets de petroli cap al 2030. Ara, la mateixa agència diu que aquests jaciments començaran a disminuir la seva producció l’any 2020, i molta gent pronostica que ho faran l’any 2016. De manera que hi haurà cada vegada més demanda del petroli de l’Orient Mitjà.

A l’Aràbia Saudita comencen a trobar-se al límit de les seves possibilitats de producció. Han hagut d’augmentar l’extracció del camp de Manifa, ben conegut pel seu contingut elevat de vanadi i de sofre, molt difícil de refinar, que barregen amb altres petrolis de millor qualitat, per fer front a la manca de producció de Líbia i, més recentment, d’Irak, amb la guerra civil que tenen plantejada ara mateix.

Així i tot, la IEA és optimista ja que pronostica que els preus del petroli a llarg termini (2030) augmentaran de mica en mica fins a arribar als 128 dòlars, xifra que el professor Marzo rebaixa a 125 al seu article. Però un es pregunta si aquesta gent sap comptar. Amb unes inversions com les que seran necessàries i amb uns tipus d’interès que augmentaran inexorablement, un petroli a 128 dòlars per barril no oferirà cap rendibilitat a les companyies productores. De manera que no faran les inversions necessàries per compensar la caiguda de producció.

En el fons, és el que diu la IEA, sempre molt prudent en els seus informes: ara mateix no tenim la quantitat d’energia que necessitem per mantenir el nostre actual nivell energètic i probablement no invertirem suficientment per canviar-lo per un altre.

Mentre nosaltres estem distrets amb el futbol, la consulta o el canvi de rei s’està preparant una tempesta perfecta: o mancarà petroli o augmentaran els preus. L’economia es degradarà encara més. La crisi que estem patint ens semblarà una minúcia davant el que és cada vegada més probable que ens caigui al damunt. Per molt que el professor Marzo ens vulgui tranquil·litzar.