dimecres, de juny 04, 2014

Monarquia o república?

El Príncipe Felipe promete empeño y dedicación para servir a una nación

Ara que el rei ha abdicat, molta gent demana un referèndum per decidir si hem de continuar amb la monarquia o si ens passem a un règim republicà. Els que defensen la república diuen que és un sistema més democràtic que la monarquia hereditària.

Seria més eficaç, si el que volen és viure en un pais més democràtic, que obressin perquè aquest pais fos realment una democràcia. M’explico: la única manera de millorar la democràcia és donant exemple. I amb els seus actes i les seves paraules, la majoria dels polítics i dels seus seguidors han fet exactament el contrari del que entenem per democràcia. Hem vist violència verbal, intransigència amb les opinions dels altres, mentides, falta de rigor, indulgència amb els que roben, victimisme, etc. Han incomplert les lleis que ells mateixos han aprovat. Han permès que paratges naturals protegits siguin devastats per constructors que moltes vegades els han untat, tallant milers d’arbres o assecant aiguamolls per fer camps de golf i urbanitzacions.

No contents amb això, han socavat el sistema: si una sentencia judicial els ha estat contrària han acusat el tribunal d’il.legítim. Si una investigació policial no ha estat del seu gust, han desacreditat la policia si són a l’oposició i, quan han arribat al govern, han castigat els policies que els han incomodat.

Tot això ho han pogut fer perquè han estat recolzats tant per bona part de la societat com per periodistes que ells mateixos pagaven.

Es a dir, que tenim molt per fer si volem viure en una democràcia i no en una trista còpia com la que “gaudim” des de fa anys. Davant d’això, el petit plus democràtic que, segons diuen, portaria una república, no és més que la xocolata del lloro. I recordem que molts dels països realment democràtics d’Europa (Regne Unit, Noruega, Suècia, Dinamarca) són monarquies. I no per això són menys demòcrates que nosaltres, sinó tot el contrari.