dimarts, de setembre 15, 2015

Europa


Quan, aviat farà trenta anys, vam entrar a la Unió Europea, un, que també tenia trenta anys menys que avui, es pensava que entravem a un club que ens permetria progressar, no només des del punt de vista econòmic, sinó també des del punt de vista polític, democràtic.

Malauradament, les coses no han passat exactament com les esperàvem. Al principi vam rebre diners europeus que ens van permetre de fer passeigs marítims i altres coses d’una utilitat més o menys dubtosa, mentre ens anàvem retardant en la construcció de depuradores i altres investiments que poguessin millorar el nostre medi ambient i modificar l’economia del país. De tots és sabut que es van llençar a les clavegueres la majoria de les ajudes europees a un país, Espanya, tenia un retard econòmic molt marcat. Com que això era Espanya, vam trobar relativament normal que l’administració dels diners es fes d’una manera irracional i contribuís a emplenar les butxaques dels de sempre.

Però el problema es va anar complicant amb la deriva neolliberal d’Europa i amb la creació d’aquest monstre al que anomenem euro. A més, la Unió Europea va anar augmentant els seus membres fins a convertir-se en una entitat totalment ingovernable. No m’estranya gens que molts anglesos en vulguin sortir.

La darrera ha sigut l’elecció del que va ser primer ministre de Luxemburg com a president da la Comissió, quan Luxemburg va “distreure” milers de milions d’impostos que moltes multinacionals haurien d’haver pagat als països on exercien les seves activitats: tot molt europeu i molt solidari.

Europa, d’una manera o d’una altre, va recolzar les guerres d’Irak, de Líbia i de Síria, amb les terribles conseqüències que estem vivint ara mateix, amb el problema dels refugiats de guerra, als que Europa tracta de la manera que veiem un dia sí i l’altre també.

A Europa, com diu la vinyeta d’avui del Roto, tanquem la muralla al perseguit i al que passa gana, mentre l’obrim al banquer i al lladre. Si algun dia Catalunya fos independent (que ho dubto), si us plau, fem com volen fer molts anglesos, i fugim d’aquesta Europa.