dijous, de gener 19, 2017

El preu de l’electricitat d’aquests dies

Tothom es queixa de que el preu de l’electricitat a Espanya és un dels més elevats d’Europa. A més, ens anuncien que ahir i avui els preus són encara molt més alts que el que és habitual. Alguns demanen explicacions al govern, altres acusen les companyies elèctriques d’aprofitar-se de la situació. En realitat, però, el que aquests dies el preu de l’electricitat sigui molt més car té unes explicacions.

Si examinem el balanç elèctric dels 18 primers dies de gener d’enguany, i el comparem amb el mateix període de l’any passat veiem que:

·         El consum ha augmentat un 7 %, segurament degut a que aquest any fa més fred.

·         La producció d’energia hidràulica, la més barata, ha disminuït un 43%, degut a la sequera.

·         La producció d’energia eòlica ha disminuït un 33%, ja que fa dies que tenim un anticicló sobre la península, el que fa que hi hagi poc vent.

·         Fa un any s’importava energia, i aquests primers dies de gener s’està exportant.

·         La producció d’energia elèctrica a les centrals de carbó i a les de gas (cicle combinat), que són les més cares, ha augmentat per compensar l’augment del consum i de l’exportació, i la disminució de les produccions hidràulica i eòlica. En el cas del gas, l’augment de preu ha sigut més important degut a l’encariment del petroli i la baixada de l’euro. El carbó, que és majoritàriament importat, també ha sofert la baixada de l’euro.

És a dir, que, per una vegada, hi ha raons objectives perquè l’energia elèctrica sigui més cara aquests dies que el que ha sigut habitualment. I les causes principals són la sequera i la manca de vent.