divendres, de febrer 15, 2019

2018, el quart any més càlid de la sèrie històrica

Les anàlisis de temperatura de la NASA incorporen mesures de temperatura de la superfície de 6.300 estacions meteorològiques, observacions de les temperatures de la superfície del mar basades en vaixells i boies i mesures de temperatura de les estacions d'investigació antàrtiques.

Aquestes mesures sense processar s'analitzen per diversos organismes, entre els quals figura Goddard Institute for Space Studies (GISS), que utilitza un algoritme que considera la diferent densitat d'estacions de mesura a les diverses parts del planeta i els efectes de les illes de calor urbà que podrien esbiaixar les conclusions. D'aquests càlculs es dedueixen les anomalies de temperatura mitjanes prenent com a referència de 1951 a de 1980.

A causa de que les ubicacions de les estacions meteorològiques i les pràctiques de mesurament canvien al llarg del temps, la interpretació de les diferències de temperatura mitjana globals específiques any a any té algunes incerteses. Tenint en compte això, la NASA estima que el canvi mitjà global de 2018 té una precisió de de 0,06 °C, amb un nivell de certesa del 95%.

Un altre organisme que analitza les dades sense processar de la NASA és la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Els científics de la NOAA utilitzen un període de referència diferent (base 1901 - 2000) i una interpolació diferent per les regions polars i altres regions del planeta pobres en dades.


Per a l'any 2018, l'estimació de GISS és d'una anomalia de +0,83 °C. Es tracta del quart any amb una major temperatura global des que es tenen mesures. L'hemisferi nord ha tingut una anomalia de +1,01 °C: es tracta també del quart any amb més temperatura. A l'hemisferi sud l'anomalia ha estat de +0,66 °C, igualment el quart any amb més temperatura des de 1880.


L'estimació de la NOAA per a l'any 2018 és d'una anomalia de +0,79 °C, el quart any amb major temperatura de la sèrie històrica. L'anomalia de l'hemisferi nord ha estat de +0,92 °C i la de l'hemisferi sud de +0,65 ° C; en tots dos hemisferis ha estat el quart any més càlid des del 1880.

En ambdues sèries de dades, la tendència des de 1980 fins 2018 és d'un augment de 0,17 °C per dècada.



Cada cop es confirma més que l’escalfament global és una realitat, no una teoria.