diumenge, de febrer 17, 2019

Baixades d’impostos


Dèiem l’altre dia que el conseller d’hisenda de la Junta d’Andalusia, quan li van preguntar quins eren els seus plans per baixar els impostos, tal com el nou president Moreno Bonilla havia promès durant la campanya electoral, va confessar que no en tenia cap, ja que, referint-se a aquestes promeses, va afirmar: “això és un llenguatge, una forma d'expressar-se durant una campanya electoral”.

Doncs bé, ahir mateix, el president del PP, partit al que pertanyen tant el president com el conseller d’hisenda de la Junta andalusa, afirmava que el seu partit ja té un pla dissenyat per governar Espanya que, en matèria econòmica, buscarà afavorir la competitivitat de les empreses i impulsar una “revolució fiscal”, “baixant tots els impostos”. “Hi haurà una revolució fiscal a Espanya perquè on estan més bé els diners és a la butxaca dels contribuents”.

Va detallar aquesta “revolució fiscal”: limitar l’IRPF al 40% i l’impost de societats al 20%, i suprimir els impostos de successions, donacions, patrimoni i dels actes jurídics documentats. Tot un programa, del que no va xifrar els resultats, i que està dissenyat, no per afavorir la majoria dels contribuents, que ni paguen el 40% d’IRPF, ni tributen com a societats, i que no tenen un patrimoni tan important com per pagar impostos de successions, donacions o patrimoni, sinó per afavorir el 10% més ric de la població, que són els que, de manera més o menys legal, financen el seu partit.

No ens enganyem, això no és més que un llenguatge, una forma d'expressar-se durant una campanya electoral. O potser no, ja que es tracta de baixar impostos als que més tenen. I això sí que es troba, ara que està de moda l’expressió, a l’ADN del Partit Popular. En diuen neoliberalisme, i té com a resultat retallades a les prestacions de l’estat del benestar.