divendres, d’agost 08, 2008

Dues mocions “progressistes”

Llegeixo al Malgrat Confidencial que Iniciativa – Esquerra Unida va presentar al ple d’ahir dues mocions, demanant que es rebutgi la Directiva de Retorn (la que diu que els immigrants en situació irregular podes estar detinguts durant un temps màxim de 18 mesos), i l’establiment de la jornada laboral màxima a 65 hores setmanals.

Repeteixo la meva posició sobre les mocions que es presenten al ple municipal: penso que les mocions, o al menys una part important de les que es presenten al ple, haurien de tenir quelcom a veure amb el poble. Es clar que aquestes dues mocions no tenen res a veure amb Malgrat.

Però si anem al fons de les mocions, i sense conèixer en el moment en el que escric aquestes línies l’argumentació dels seus autors, diré que jo estic fonamentalment d’acord amb la Directiva de Retorn i amb l’establiment d’una duració màxima de la jornada laboral a 65 hores setmanals. Se’m dirà que aprovar aquestes iniciatives europees és no ser progressista, i probablement els que ho diguin tindran raó. Però què hi farem, un és profundament reaccionari, segons la terminologia de moda.

Primer, ambdues decisions europees s’han de comprendre en el marc de l’Europa dels 27, i no només en el marc espanyol. Molts progressistes, i entre ells probablement els de Iniciativa – Esquerra Unida de Malgrat no coneixen Europa, no saben que les legislacions de cada país són molt diferents, i no comprenen que hi hagi països on no hi ha un temps màxim per la detenció dels immigrants en situació irregular. Per tant, establir un màxim que s’hagi de respectar a tota la Unió és, em sembla a mi, un progrés.

Segon, fan molts escarafalls amb la jornada laboral màxima de 65 hores setmanals. Saben els progressistes autors de les mocions quan treballa, i de manera completament legal, al nostre país el personal sanitari quan està de guàrdia? Coneixen els eco-socialistes les jornades màximes laborals de cada país de la Unió? Probablement farien bé d’assabentar-se del que passa al voltant de casa seva. El fet de determinar una jornada laboral màxima (i realista) per tota la Unió és, per a mi, un progrés.

Es clar que Iniciativa – Esquerra Unida és partidària de les 35 hores setmanals a Espanya, encara que a França, país on la progressista Martine Aubry les va implantar fa ja uns quants anys, hagin hagut de fer marxa enrere degut al fracàs total de la mesura, que només ha portat pèrdua de poder adquisitiu als treballadors: tot un progrés. I puc dir, ja que treballava a França quan s’hi varen implantar les 35 hores, que no solament no es van crear llocs de treball amb aquesta mesura, sinó que se’n van destruir molts. Recordo un restaurant on anava a menjar sovint, que tenia dos cambrers, que amb aquesta mesura de les 35 hores van trobar més rendible tancar la meitat de la superfície de menjador i acomiadar un cambrer, ja que en cas contrari, haurien d’haver-ne contractat un tercer: podem comprovar que l’aplicació de les 35 hores en aquest restaurant va ser tot un progrés.

Perdoneu, però trobo el progressisme de Iniciativa – Esquerra Unida més aviat reaccionari.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Segona pifiada del dia.
M'he estas decepcionan, aixo que estas a favor de los 65 horas.
Pregunto?,per casualitat no estaras ja jubilat'.
Aixo de les 65 horas es un crim, pero consecuencia de lo que el capitalisma a fet en la manipulada i mal enomanada "Globalitzacio".
A treballar com els anys 50-70sempre i serem a temps,sobre tot cuan ens venguin la pel.licula de no som Competitius.
Am qui pregunto jo?, am els xinos,hindus i molts altres que els paguen en quatre duros.
Pobre gent que els fan treballar a sol i serena per tenir un plat d'arroz al dia i una bicicleta al any, mentrestant els fan servir a ells per dinse a nosaltres que no som competitius.
Per la manera que parles deus ser major d'edad i de bastant, que es que no vas viure aquells anys?
M'he estas decepcionan, et tenia un altre visio de les coses.
Pensar que lo que va costar arrivar aun estem a menos que aixis sigut empresari, allavors ho entendria.

ssr ha dit...

Una cosa és estar a favor de la generalització de les 65 hores setmanals i una altre és estar a favor de fer una reglamentació realista que les permeti quan sigui necessari. No oblidem que això ja està passant actualment.

I no oblidem tampoc que es tracta de reglamentacions europees, que han de tenir en compte els interessos de 27 països, no solament del nostre.

Finalment, per poder disminuir el temps de treball i cobrar un sou raonable, es vulgui o no, s'ha de tenir una productivitat que, ara mateix, al nostre país no es té.