dimecres, de setembre 10, 2008

Huracans


Diu el diari d’avui (El País, ja que aquest any no ens arriba la Vanguardia a aquesta costa nord gallega) que el nombre d’huracans importants al Mar Carib ha anat augmentant amb el canvi climàtic. La raó, diu el diari, és que la temperatura del mar ha augmentat de 1 grau, no sí si centígrad o Farenheit. No hi ha dubte que l’argumentació és correcta. Però... es correspon amb la realitat?

El gràfic mostra el nombre d’huracans a l’Atlàntic Nord, que es el mateix que dir els huracans del mar Carib. El gràfic, però, té un error: no es tracta del nombre d’huracans del 1944 al 2006, sinó del 1944 al 2007. Esmenat aquest petit error, algú veu que el nombre d’huracans hagi augmentat des de l’any 1944? Jo, no: des del 1995 al 2005 sembla que els huracans importants augmentin, però no n'hi veig més que als anys cinquanta.

Segurament serà perquè dec ser més curt de vista que el periodista de El País. Encara que també podria ser que fos una mentida més dels que defensen d’una manera dogmàtica la idea d’un canvi climàtic maligne i desastrós. I ja sabem que el dogma està relacionat amb la fe. I la fe, diuen, és creure el que no es veu.