dimecres, de març 25, 2009

Macrofaneròfits

El dilluns passat, podíem veure al Malgrat Confidencial com l’alcaldessa s’aturrullava quan el president Maragall li preguntava (després que l’amic Serrano li digués que una de les coses bones del poble és que els arbres de can Feliciano encara estiguessin dempeus) si no hi havia enginyers que poguessin solucionar el problema. Això no hauria passat de l’anècdota, si no fos que el mateix dia, al blog de la JSC de Malgrat hi aparegués un post sobre les acàcies, on es posava l’accent que es tracta d’una espècie introduïda, que no autòctona, i colonitzadora (i, per tant, suposo, imperialista). El post diu el següent:

La "guerra" de los árboles (vol. 2)
Acacia (especie que coloniza la riera)


Distribución general : Nortemericana
Época de floración : Abril. Mayo. Junio.
Formas vitales : Macrofanerófito.
Hábitat : Cultivada como ornamental.
Categoria IUCN : Poco preocupante
Características : Árbol que puede alcanzar 25 m de altura, generalmente más pequeño. En las Islas se planta en jardines y márgenes de carreteras, y vive como subespontánea en muchas áreas. Es un árbol originario de América del Norte.
Estatus : Introducida.


Pels que tinguin curiositat, copio el que diu el diccionari sobre el mot faneròfit [de fanero- i -fit] m BOT Planta amb les gemmes situades a més de 25 cm de terra.

Trobo que la política local encara està molt influenciada per l’afer de l’arbreda. Afer que, siguem clars, s’hauria pogut tractar d’una altre manera, més dialogant, fent valer els arguments del govern municipal, però escoltant els arguments dels manifestants. No es va voler fer així, i l’assumpte és, encara avui, un gra al cul de la política municipal.

M’ha fet gràcia la ràpida reacció de la JSC. Es veu que el tema pica. No han entès que, fora del valor intrínsec dels arbres, el que compta per molta gent és el seu valor sentimental. Amb aquesta reacció, han fet que l’aturrullament de l’alcaldessa passés d’una pura anècdota a ser una categoria.

Personalment, què voleu que us digui, des de que sé que les acàcies de l’arbreda de can Feliciano són, no només arbres faneròfits, sinó que són macrofaneròfits, encara tinc més ganes de que es faci tot el necessari per conservar-los.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Boníssim el post. Jo també vaig veure el post al bloc de la JSC, però no ho vaig relacionar amb el vídeo, si nó amb ganes de provocar per manca d'audiència. Com Tele5, vaja!.

Anònim ha dit...

Jajajajajajaja!!!!

Anònim ha dit...

Eso, vinga, que tothom s'assabenti que és una planta invasora.

Anònim ha dit...

una rebequenaria dels PSC joves, no calia

Anònim ha dit...

més que rebequeria una falta absoluta d'imaginació per plantejar el tema. Mai he vist que facin ni tan sols un simple escrit d'opinió. De fet, aquests joves no tenen opinió de res del que passa al poble. Lo seu és parlar del ZP.

Anònim ha dit...

i parlar del que mani la Conxita

Anònim ha dit...

Sí, com en Creus.