divendres, de març 27, 2009

Rehabilitació en lloc de delinqüència urbanística

Tothom ha pogut tenir notícies del informe Tauken, recentment aprovat pel Parlament Europeu, que acusa Espanya de corrupció urbanística. Aquest informe exigeix suspendre tots els plans urbanístics que no respectin el medi ambient i que no garanteixin el dret a la propietat.

"A Espanya s’ha generat una forma endèmica de corrupció", assenyala el text, que responsabilitza a tots els nivells de l’administració d’un model de "desenvolupament insostenible". L’informe indica a més que les autoritats judicials no estan "degudament preparades" per a donar resposta als abusos. "Les sentències dictades en molts d’aquests casos no es poden executar de manera que compensin a les víctimes de tals abusos; això ha reforçat la impressió, compartida per molts ciutadans de la UE de nacionalitat no espanyola, sobre la falta d’actuació i parcialitat de la Justícia espanyola".

Tots coneixem el cas de gent estafada, molts d’ells estrangers, que no han estat compensats. Tots coneixem el cas de propietaris a qui, per unes lleis d’expropiació abusives, no se’ls ha respectat el seu dret a la propietat. Tots sabem que la construcció d’un milió d’habitatges anuals en un país on hi ha tres milions d’habitatges buits o poc utilitzats és una barbaritat. Tots veiem com aquesta corrupció, que tant ha servit per finançar els nostres ajuntaments, ha destrossat el medi ambient, sobre tot a la costa.

Tot això havia d’acabar malament, i així ha estat. Però hi ha un remei: la rehabilitació. Amb unes inversions relativament assequibles es poden rehabilitar més de dos milions d’habitatges, per fer-los més eficients energèticament, que permetrien de donar feina a més de tres-centes mil persones. He rellegit un bon article, una mica antic, que ho explica molt bé. Seria una bona ajuda per anar sortint de la crisi.

Per ara, però, no veig cap actuació en aquest sentit. Ni municipal, ni regional, ni estatal. Una llàstima. Es veu que a molta gent això de la delinqüència urbanística els hi va molt bé.

El País parla del informe Tauken
Els avantatges de la rehabilitació