diumenge, de maig 31, 2009

Remodelació del nucli antic: dubtes raonables

El 21 de maig, la junta de govern local ha decidit aprovar inicialment el projecte executiu de remodelació urbana del nucli antic, redactat pels serveis tècnics municipals, amb un pressupost per coneixement de l’administració de 2.230.558,40 euros, i ha sotmès aquest projecte a informació pública durant trenta dies.

Arran de les informacions publicades sobre aquest projecte, que segurament no he entès del tot, m’ha quedat algun dubte. He consultat el butlletí informatiu nº 15 i retalls de premsa que s’han publicat sobre aquest tema, així com el vídeo de presentació.

Circulació

La primera cosa que no acabo d’entendre és com quedarà el carrer de Passada. Segons es desprèn de tot el que s’ha publicat, un tros d’aquest carrer quedarà tancat a la circulació de vehicles. Si és així, es talla l’anella interior de circumval•lació. La pregunta és doncs: si un tros del carrer de Passada queda únicament pels vianants, com es circularà a Malgrat? Com quedarà el famós Pla de Circulació del 1998?

Finançament: les contribucions especials

L’altre dubte que tinc és si l’aprovació d’aquest projecte és legal. M’explico: el finançament d’aquest projecte té tres components, els fons europeus, el propi ajuntament i els veïns afectats per les obres, que hauran de pagar unes contribucions especials. I el problema és que encara no es sap quina serà la quantia d’aquestes contribucions especials, ja que no es coneix quines seran les subvencions que es podran obtenir dels fons europeus.

I aquí és on trobo que hi pot haver un problema legal. Si admetem que un ajuntament pot aprovar la imposició de contribucions especials, no podem admetre que un projecte s’aprovi, i implícitament s’aprovin al mateix temps unes contribucions especials de les que no es coneix la importància. Com es poden aprovar uns impostos sense saber-ne la quantia? L’ordenança fiscal que les regula diu, en efecte que “el acuerdo relativo a la realización de una obra o al establecimiento o ampliación de un servicio que tenga que pagarse mediante contribuciones especiales, no se podrá ejecutar hasta que no se haya aprobado la ordenación concreta de éstas”. Per tant, el projecte no es podrà aprovar definitivament mentre no s’hagin definit exactament aquestes contribucions especials. I, probablement, un cop conegudes aquests contribucions, s'haurà de començar un altre període d'informació pública, de manera que els afectats puguin presentar les al.legacions corresponents.

Pel que fa a la filosofia d’aquestes contribucions especials, la llei general tributària les defineix com “los tributos cuyo hecho imponible consiste en la obtención por el obligado tributario de un beneficio o de un aumento de valor de sus bienes como consecuencia de la realización de obras públicas o del establecimiento o ampliación de servicios públicos”. La pregunta que em faig és la següent: la remodelació del nucli antic porta un benefici o augmenta el valor de les cases? I, si augmenta el valor de les cases, però el que hi habita no la ven, com es realitza aquest augment de valor? Es fa pagar un impost sobre un hipotètic guany si algun dia es vol vendre. Trobo, i és una opinió personal, que les contribucions especials són el que més s’assembla a un robatori legal.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Evidentment, un robatori i una estafa. Els comerços afectats per les últimes obres del c/Passada i Girona, han sofert pèrdues des de que es van fer. També cal tenir en cmpte que mentre van durar les obres, ja no que en parlem de com van quedar els ingressos.
Ara els toca al Barri Antic, apa, que s'escurin la butxaca, que els hi deixaran un barri que més que antic serà gris amb "frangetes" de color verd. Ni es conserva l'esperit d'un nucli antic, ni hi ha voluntat per aconseguir-ho.
El remate és la coberta de les peixateries velles, ja no cal dir que si està degradada serà culpa del mal manteniment que fins al dia d'avui ha fet l'equip de govern. Tants anys sense ni tan sols treure les herbetes de la teulada! pena!

veí carrer Carme ha dit...

Voldria saber que paguen els veins del carrer Hug Descolomer que avui han començat les obres del carrer

Anònim ha dit...

Insinues que els hi surt de franc per ser votants o afiliats al partit?

Anònim ha dit...

els veïns de l'Hug Descolomer no pagaran res per les obres, ja que estan finançades a 50% ajuntament i 50% pla llei de barris (generalitat)

Anònim ha dit...

m'he descuidat dir-vos que el 50% de l'ajuntament representa que ho paguem entre tots els malgratencs, no ho paga pas l'equip de govern. Ells manen i nosaltres paguem.

Anònim ha dit...

Com també vam pagar les obres d'esfaltat del carrer de casa teva. No us flipeu!