dimecres, d’octubre 07, 2009

La remodelació del barri antic

L’hora del barri antic (perdó, nucli antic) ja ha arribat. O, més ben dit, ja li falta poc per que el remodelin. Amb els objectius, diuen, de millorar la qualitat de vida dels veïns amb la creació d’un espai de convivència ciutadana, més accessible i còmode i per dinamitzar l’activitat comercial i turística, i revalorar el patrimoni històric i arquitectònic. Passem que es millori la qualitat de vida dels veïns, que disposaran d’un entorn menys deteriorat, però la resta dels objectius em sembla més aviat fumós, com la majoria del bla bla dels polítics. Pel que fa a dinamitzar l’activitat comercial, dubto que aquesta remodelació compleixi l’objectiu fixat, però no hi fa res, ja que, de tota manera, ningú ho podrà quantificar.

Dit això, trobo que la remodelació del barri antic de Malgrat és una bona cosa. Del barri antic, no del carrer del Carme, ni de la plaça de l’Església o la de Pau Casals, ja que es talla al tràfic rodat un eix transversal de Malgrat sense que hi hagi una alternativa clara. Però doctors té l’església (més aviat el govern municipal) que diuen que la circulació no se’n ressentirà (!)

El cost previst d’aquesta magna obra és de més de 2,2 milions d’euros. Els fons europeus en financen 225.000, quedant per l’ajuntament la resta, uns 2 milions. Per cert, aquesta subvenció és molt més petita que el que preveia l’equip de govern. D’aquests 2 milions, 1.490.000 aniran a càrrec de les arques municipals, i 565.000 a càrrec dels feliços veïns que veuran, diuen, millorada la seva qualitat de vida. Com que la zona remodelada afecta a 282 propietaris, a cadascú li toca, en mitjana, uns 2.000 euros, més de 300.000 pessetes. Com qui diu, res, sobretot en aquests temps de crisi.

Ja he expressat alguna vegada la meva opinió sobre aquests contribucions especials: ni m’agraden ni les trobo justes. En aquest cas, però, les trobo al límit, si no de la legalitat, al menys sí de l’ètica: aquesta inversió no estava pressupostada ni, encara menys, la contribució especial que l’acompanya (el que mostra la seriositat d’aquest equip de govern, incapaç de planificar una inversió de més de 2 milions d’euros). Als pressupostos del 2009 hi ha prevista una contribució especial de 550.000 euros pels veïns afectats per la urbanització de l’Avinguda Colon, que no tenen perquè coincidir amb els del barri antic. I jo em pregunto si els 282 propietaris de la zona implicada en aquesta remodelació no han estat pas víctimes d’una atrac a mà armada, ja que els faran pagar un impost que no estava previst en els pressupostos.

Una pregunta: pot el ple d’un ajuntament imposar nous impostos a la població fora del pressupost anual? Se’m dirà que aquests diners s’hauran de pagar l’any 2010, i que, per tant, es poden aprovar aquests impostos en el pressupost de l’any que ve. Però la veritat és que aquests impostos s’ha aprovat l’any 2009 i fora de pressupost. Jo, si manés, no ho hauria fet: per respecte als contribuents i per respecte a mi mateix.