divendres, d’octubre 30, 2009

Dues qüestions

A l’actualitat econòmica i política actual hi ha dues coses que no m’encaixen: la xifra de l’atur real i l’evasió d’impostos.

Anem per passos: ens diuen que hi ha més de quatre milions de gent aturada, dels que més d’un milió no tenen cap ingrés econòmic. Però Espanya no té l’aspecte, quan un circula pels carrers, de tenir un 19 % d’atur: els carrers i les carreteres principals estan embussats amb cotxes, la morositat de les hipoteques només és del 3 %, molt més baixa del que s’esperaria si hi hagués tanta gent sense treball. Fa poc temps vaig tenir una reunió amb un americà que acabava d’arribar a Espanya. Abans d’aterrar, estava terroritzat. Pensava que un país amb un 19 % d’atur seria un país amb molta violència al carrer. Va quedar tan estranyat del que va veure als carrers de Madrid, que em va dir que no es creia que hi hagués tanta gent aturada com li havien dit.

Penso que això vol dir que el número de persones que treballen sense declarar-ho (que treballen en negre, per dir-ho d'una altre manera) deu haver augmentat considerablement, reprenent una antiga tradició espanyola. Hi ha qui diu que l'economia submergida representa a Espanya un 23% del PIB, 10 punts per sobre de la mitjana dels 15 primers països de la UE.

Si pensem que el número de persones que s’han apuntat per cobrar l’ampliació de les prestacions d’atur, els 420 euros, és relativament petit, també porta a deduir que la gent que no s’apunta és perquè està treballant, i no pot assistir als cursets exigits per cobrar aquesta prestació.

D’altra banda, l’Organització Professional d’Inspectors d’Hisenda ha declarat, fa poques setmanes, que, si tinguessin els mitjans necessaris, podrien recaptar els propers quatre anys 100.000 milions d’euros, deu vegades més del que el govern pensa recaptar amb l’augment d’impostos que ens anuncien. Pensem les vegades que ens han preguntat si volem factura o no: si la volem, ens claven l’IVA, si no, ens l’estalviem, i el que cobra pot no declarar aquest ingrés al seu IRPF. Pensem que els ingressos sobre impostos de societats han baixat el juliol i l’agost d’aquest any, un 35 % respecte dels mateixos mesos del 2009, uns caiguda molt més important del que es podria pensar per la recessió de l’activitat econòmica.

Es bo o és dolent que la gent treballi sense declarar i que la gent evadeixi impostos? D’entrada, em sembla que deu ser negatiu. Però la indiferència amb que aquestes dues qüestions es tracten pels polítics i pels periodistes em fa pensar que dec estar equivocat. I això que un estudi recent de la Pimec diu que retallar l'economia submergida que hi ha a Espanya fins a nivells equivalents a la mitjana europea suposaria una reducció de l'atur en aquest país de 2,5 milions de persones.

Repeteixo: no entenc perquè ningú parla d’aquestes dues qüestions.