En Joan Piña m’ha fet arribar un anàlisi de cas sobre el Teatre Auditori que el nostre Magnífic Ajuntament té pensat construir. Ha fet aquest anàlisi de cas en el marc d’un Màster en gestió del Patrimoni Cultural en l’àmbit local, dins de l’assignatura Anàlisi de casos. El seu anàlisi m’ha semblat força interessant, i he de dir que estic d’acord amb gairebé tots els plantejaments que fa. Seria, penso, molt interessant que aquest document, que és relativament curt i fàcil de llegir, estigués a l’abast de la població interessada.
Comença en Joan definint la situació actual de la cultura a Malgrat. Hi veu una degradació continuada. En copio alguns paràgrafs:
Malgrat compta amb un teixit associatiu ric i actiu, que en molts casos són els impulsadors de les activitats culturals del poble. Es compta amb nombroses festivitats i actes culturals interessants, però que de mica en mica es nota com es van afeblint, ja que compten amb poc suport o no són capaços d’adaptar-se als nous temps.
Cada vegada més, des de l’Ajuntament s’ha anat impedint o no afavorint les activitats tradicionals o culturals, d’aquesta manera veiem com festes com la de Sant Antoni Abat o la de la Diversitat s’han perdut tot i comptar amb una gran afluència de públic i història. Per altra banda s’ha intentat recol•locar actes no propis i gens arrelats com són la festa de les bandes de música, que s’emporta una gran part del pressupost de festes. Si comparem amb altres municipis semblants al nostre veiem com Malgrat inverteix molt menys en cultura que la mitjana d’altres pobles. Per tant veiem com es pateix un desgast continu de la identitat del municipi.
Per presentar algunes dades podem dir que l’any 2006 Malgrat comptava amb una renda per habitant de 12.354,22 €, i l’Ajuntament destinava a cultura un 4,28% del pressupost de municipal. Dins el Pla d’Acció Cultural que recentment s’ha presentat a Malgrat s’analitzen aquestes dades i, com ja hem dit, es mostra que Malgrat destina menys a cultura que altres pobles amb dades semblants. Aleshores es pot dir que aquest poble no compta amb bona salut cultural sinó que pateix una recança a invertir en aquest sector.
Malgrat compta amb 88 entitats, menys que altres pobles amb condicions semblants. Tot i això, el poble de Malgrat va destacar per una salut associacionista fora de lo normal (Jordi Pomés (2002) així ho destaca sobretot en el període de 1850 - 1950) que s’ha anat perdent i cuidant poc fins a estar en les dades que veiem avui dia.
Per tant es percep com aquest poble no rep tot el suport cultural que mereix i se’n ressent molt, ja que trobem una població que reclama i vol fer i un ajuntament que retalla i frena.
I és en aquest context que l’Ajuntament vol fer una inversió que, al dia d’avui, s’estima en 15 milions d’euros, i que tindrà unes despeses de funcionament molt importants que, a la data d’avui, ningú ha quantificat. En Joan ens ho resumeix així: El centre que es projecta de fer trobaria un poble amb moltes entitats que en farien ús, però pocs diners per destinar en l’ àmbit de la cultura.
L’origen de l’idea d’un Teatre Auditori ve, probablement del fet que Malgrat compta amb tres entitats dedicades a produir obres de teatre: el grup Germanor, la Fundació La Xarxa, i Tònica Teatral; totes elles amb presentació d’obres i utilització continuada de l’única sala de teatre amb que compta el poble: el Centre Cultural. Altres entitats que fan un ús continuat d’aquest espai és l’esbart dansaire Mar Blava i el Cineclub Garbí.
El Centre Cultural (abans Centre Parroquial) és força nou, però amb les obres de reforma es va retallar considerablement el seu aforament (actualment de 212 localitats, però 112 si comptem que des del pis de dalt quasibé no es veu l’escenari), i tot i això no es va convertir en un teatre ben preparat. Una població com Malgrat necessita una sala de teatre més gran, sens dubte.
Segurament aquesta necessitat va motivar la construcció del centre al que dediquem el treball.
El centre que es projecta, però, no és només una gran sala polivalent de 430 places per a teatre, concerts, cinema, congressos, conferències, etc, amb els annexes com camerinos, cabines de traducció, venda d'entrades, el vestíbul de l'edifici, bar-restaurant, amb un escenari equipat amb caixa escènica per a la utilització de telons i decorats mòbils, així com fossar escènic. També preveu un viver d’entitats, amb els seus locals i magatzems, i sales de conferències.
Tècnicament, sembla, el projecte és molt complet. Però, és necessari? Quina serà la seva rendibilitat, no només monetària, sinó social i cultural? En Joan ens proposa unes qüestions obertes per al debat:
- Necessita Malgrat un centre d’aquestes característiques? Sobretot centrant el debat en les dimensions de l’edifici i utilitats com les sales de conferències, ja que de sales per reunir-se n’hi ha moltes altres (biblioteca, centre cultural, futur arxiu municipal, segon pis de ca la Vídua Sala, etc).
- No hi ha altres prioritats en matèria de cultura i patrimoni abans que una inversió de tants milions en un edifici? Si avui dia no es construeix un molt esperat museu per la població, amb aquest nou edifici fet, encara s’haurà d’esperar molt més.
- Té Malgrat un nivell d’activitat cultural suficient actualment? És digne doncs d’un centre així? Resultarà prou productiva l’inversió?
- Cal fer-lo tot de cop? No es pot construir per parts o mòduls? Si es fes per mòduls permetria en un futur afegir espais com un museu local, més sales per entitats, etc, no és només una qüestió d’estratègia econòmica sinó també d’utilitat i projecció de futur.
Si a Malgrat es poguessin debatre aquests tipus de coses, el debat seria interessant i enriquidor pel projecte del que parlem. Però el clima actual és molt impropi per a un debat serè.
Dono les gràcies a en Joan per haver-me permès llegir el seu anàlisi, del que he intentat fer-ne un resum. Seria una bona cosa per tothom que servís de base per a una reflexió.
10 comentaris:
Es cert que moltes associacions no presenten prou suport, però jo especificaria, que aquest suport és degut a la falta d'un relleu generacional a segons quines entitats. Aquesta falta de relleu ha permés que moltes festivitats s'hagin deixat de fer com és el cas de Sant Antoni Abad.
Les comparatives són odioses, però com podràn comprovar respecte altres municipis de la mateixa categoria que Malgrat de Mar (habitants) veuràn que els descensos de pressupost per cultura també s'han vist reduit, principalment per la crisis econòmica. En el cas de Malgrat de Mar ademés és decisió política la de prioritzar algunes partides pressupostaries en detriment d'altres. Aquest és el cas de Benestar Social en detriment de Cultura.
Pot ser probable que una inversió com aquesta, ajudi i potenciï aquesta dinamització cultural. Si l'estudi de gestió per portar-ho a terme garantitzi un ús adeqüat pot ajudar a tot l'àmbit cultural malgratenc així com també dinamitzi l'Alt Maresme amb un atractiu cultural i turístic.
Jo vaig i m'ho crec
Increïble, però cert: l’equip de govern del nostre ajuntament ha decidit multar amb 900 euros a Malgrat Decideix per penjar uns cartells en unes faroles.
Un museu a Malgrat, quina utopia mes maca. M'agrada veure que joves com en Piña també el tenen en ment, potser algun dia el veurem...
Recordo que tots els partits menys el PSC-PM el tenien a les seves promeses electorals, però ara ningú en parla.
Com diu l'havanera: dolça melangia!
Que preguntin a les persones que organitzaben la Festa de la Diversitat com és que ara no és fa o millor preguntar a la megaregidora de cultura i solidaritat Carmen Auibanell
Jo triar per triar un mes de llamps i trons que tornar a parlar amb l'Aubanell
afegir a sales per reunir-se o per entitas:centre cívic Immaculada, futur centre cívic del Castell a punt de començar l'obra, locals de la plaça de la Figuera (3locals), local de l'entrada de l'ascensor del parc del Castell.
Aquest noi, dins la seva juventut, ja apunta maneres.
Potser se li hauria de fer més cas per part de l'ajuntament. Tot i que segons em va explicar, no el van ni voler per fer les pràctiques del màster. Tres visques pel nostre ajuntament!
Aquest noi és un crac però ha tingut la valentía de posicionar-se a favor de la riera i de la Torre de la vídua Sala i l'Alcaldessa qui no l'adula és converteix en enemic i li fa pagar
No calen anàlisis profunds per concloure sobre l'actual situació cultural malgratenca. La cultura al municipi passa per moments molt difícils: un ajuntament que no aposta per la cultura perquè no hi creu, entitats senyeres amb futur incert, un projecte faraònic que no és el que Malgrat necessita...
Crec que el ciutadà del carrer mira incrèdul com el seu poble ha entrat en una inèrcia de la qual, si no entren aires nous, generacions noves, serà difícil de sortir. L'oposició no convenç però el PSC, que pot liderar el futur, necessita molts de canvis. Està preparat per fer-ho?
Un malgratenc escèptic.
Publica un comentari a l'entrada