dimecres, de desembre 21, 2011

PIB i Renda Familiar Disponible Bruta a Catalunya, al Maresme i a Malgrat


El passat 19 de desembre, l’Idescat va publicar el Producte Interior Brut (PIB) i la Renda Familiar Disponible Bruta (RFDB) de Catalunya per comarca i per municipi de més de 5.000 habitants. El problema és que les dades corresponen a l’any 2008. Ens podem preguntar a qui poden ser útils per la seva gestió unes dades de fa tres anys. Com qui diu, d’abans de la crisi.

Però bé, mirem què donen de si aquestes dades. Començarem pel PIB. A Catalunya, el PIB a preus de mercat d’acord amb la base comptable del 2000 (així s’anomenen les xifres que dóna l’Indescat) va ser de 215.181 milions d’euros, el que representa un PIB per càpita de 29.000 d’euros per habitant. La comarca amb més PIB per habitant va ser la Ribera de l’Ebre, amb 57.500 euros per habitant. El Maresme, amb un PIB de 8.807 milions d’euros, va tenir un modest PIB per càpita de 20.800 euros. Malgrat es va trobar a la mitjana del Maresme, també amb 20.800 euros per habitant.



Si passem a la RFDB, el Maresme tenia una situació millor, ja que, per habitant, era de 17.700 euros, per una mitjana de Catalunya de 16.900 euros. Probablement la millor posició del Maresme en aquesta estadística que en la del PIB és deguda a que molta gent treballa fora de la comarca, probablement al Barcelonès. A Malgrat, però, aquesta renda per habitant va ser de les més baixes del Maresme, de 14.900 euros.



Segurament ara aquestes xifres són molt diferents, probablement pitjors. Però ens poden fer veure que el Maresme s’ha de posar les piles. Ha deixat de ser una societat industrial i agrícola per convertir-se en una societat de serveis, com el turisme, però de serveis amb poc valor afegit, ja que el turisme és, per dir-ho d’alguna manera, de batalla.

A la vista de la pobra situació del Maresme pel que fa a la creació de riquesa, fa uns dies es va inaugurar la delegació Maresme - Barcelona Nord de la Pimec, és a dir, la delegació de la patronal de les pimes i els autònoms de Catalunya al Maresme i el Barcelonès nord, situada a l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró. L'acte va comptar amb la presència de nombroses autoritats de la comarca com el vicepresident del Consell Comarcal del Maresme, Diego Sánchez; l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor; l’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier; l’alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido; l’alcaldessa de Sant Iscle de Vallalta, Núria Sans; l’alcaldessa de Calella, Monserrat Candini; l’alcalde de Caldes d’Estrac, Joaquim Arnó. Segons es pot deduir de la ressenya de Maresme360 sobre aquest acte, l’alcaldessa de Malgrat no hi era.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

L'alcaldessa de Malgrat no va poder assistir-hi per què tenia hora a la perruqueria. Primer lo primer!

Anònim ha dit...

Ella està per sobre de tot això i aixì ens va al poble

Anònim ha dit...

el que tu diguis......... el que tu vulguis.......el que tu creguis....

Anònim ha dit...

No us amoïneu més amb la situació econòmica del poble, de la crisi, ni de res que tingui a veure amb el brillant futur que ja s'albira. La sagaç regidora de Promoció Econòmica Rosa Mª. Aubanell, assessorada per la també regidora Anna Vega, amb els seus cursets d'ofimàtica i concursos d'aparadors, resoldrà en breu el problema que tenim i amb les seves ultra-capacitats paranormals ens traurà del forat negre en que ens trobem. Estem en mans de "LA SOLUCIÓN", tal i com ho interpreta la Campoy.

Anònim ha dit...

La feina d'aquests dies de l'Alcaldessa és fer repartir les al.legacions desestimades presentades pels veïns dels carrers LLibertat i Sant Elm

Anònim ha dit...

no es tenen que repartir? dons que en fan? aiiiiiiiiiiiisssssssss