dimarts, de febrer 11, 2014

7.284 milions d’estalvi

El senyor Rajoy acaba d’anunciar que s'ha reduït la despesa pública en 7.284 milions d’euros amb les reformes del funcionament de les administracions públiques impulsades pel seu govern. Tot això és conseqüència, diu el bon senyor, de les 30.000 mesures que han pres o que prendran abans de les eleccions del 2015, mesures de les que no n’ha que no ha detallat cap ni una.

El que sí que ha passat és que les persones assalariades que treballen pel sector públic eren 3.136.100 a finals de l’any 2011 i a finals de l’any 2013 han disminuït fins a 2.831.500, una disminució d’unes 300.000 persones, segons dades de l’Enquesta de Població Activa. D’això, el senyor Rajoy no n’ha dit ni una paraula.

Recordo que a la multinacional on treballava es va implantar el que en deien Progrés Continu, on cada fàbrica i cada departament havia de buscar un certa quantitat d’accions per reduir costos. Un equip de persones dedicades a aquesta tasca, valoraven els guanys que s’havien obtingut, i que eren extraordinaris. L’únic problema és que els costos no baixaven, encara que es calculessin amb els mateixos preus de matèries primes i d’energia, i amb els sous constants. En tant que responsable de la producció de les fàbriques del departament, em va tocar descobrir que s’havien fet accions que estalviaven, diguem, 100, però que posaven problemes que costaven, diguem, 1000. I no va ser una acció la que era així, cosa que es podria excusar, sinó que n’hi va haver bastants. A alguns els podrà sorprendre, però a les multinacionals es fan moltes tonteries.

De manera que, quan algú ens explica que ha estalviat 7.284 milions, i que en pensa estalviar 28.898 fins l’any 2015, m’entra un atac d’incredulitat. Quants dels 300.000 assalariats que ha perdut la funció pública no seran substituïts per empreses privades que també tenen un cost? La reducció de cotxes oficials de la que presumeixen només es podrà considerar un estalvi si les despeses en taxis no augmenten. Pel que fa a les centrals de compres, l’experiència que tinc és que prometen molts estalvis, però en donen més aviat pocs.

També els responsables d’aquest progrés continu xifraven els estalvis fins a la quarta o cinquena xifra significativa, com ho fa el senyor Rajoy. Una senyal més que el mètode de càlcul és semblant i igualment fals en els dos casos.

Ja anirem veient si les despeses públiques augmenten o baixen. Però mentre els estalvis anunciats pel senyor Rajoy no estiguin auditats per un auditor extern i especialitzat, un servidor no es creu res de res. I el més greu és que em fa l’efecte que el pobre home no ens vol enganyar, sinó que ell mateix es creu el que està dient.