diumenge, d’abril 27, 2014

Europa, una democràcia cadàver


El filòleg clàssic i assagista italià Luciano Canfora

En una entrevista al diari El Pais, el filòleg clásic i assagista italià Luciano Canfora  lamenta el fracàs d'Europa enfront del poder econòmic mundial.

Estem assistint a un canvi importantíssim. La bastida és la mateixa i segueix dempeus —el Parlament, les eleccions...— i aparentment es continua discutint sobre les lleis electorals, les coalicions… Però la realitat és que s'ha desenvolupat i consolidat un fortíssim poder supranacional, no electiu, de caràcter tecnocràtic i financer que té en els organismes europeus els instruments per governar tota la comunitat, donant a un país més important que els altres, Alemanya, el paper de dictar les regles. Es podria dir, per tant, que la democràcia ha mort, que solament en queda el cadàver que camina —es fan eleccions, lleis…—, perquè qui decideix realment ho fa sense comptar amb un parlament.

Qui pren les decisions és una oligarquia fundada sobre els interessos de grans grups financers, que són el veritable poder. Comparada amb ells, la família Agnelli, per posar un exemple, és una família de captaires, no pobres, però expliquen poc i gens. Els grans grups financers que tenen un poder mundial i il·limitat poden decidir la destinació de tots. El Parlament Europeu que triarem al maig és un seminari universitari, no té cap poder real, solament el de crear una classe de paràsits molt bé pagats, preciosíssims per al sistema, perquè serveixen per fer veure que existeix un parlament i que Europa no és completament antidemocràtica. Per això els paguen tant. Perquè un compra una persona si li dóna 10.000 euros al mes.

Així i tot, el proper 25 de maig anirem a votar. Sense cap il·lusió, però hi anirem.