dimarts, de setembre 16, 2014

Intel•ligència artificial i ocupació

Ser jove i no tenir feina és una cosa corrent, i els sous dels joves (i dels no tant joves) que tenen la fortuna de tenir feina han anat disminuint. Aquests problemes que tenen els joves al mercat de treball, i que són comuns a molts països, són el senyal que està arribant un nou concepte del treball, en què la manca de la formació adequada significarà quedar-se sense oportunitats com mai abans havia succeït.

Aquesta tendència té com a origen diversos factors bàsics i difícils de contrarestar: l'augment de la productivitat de les noves màquines intel·ligents, la globalització econòmica i la divisió de l'economia moderna entre sectors en regressió i sectors molt dinàmics.

Per veure l'enorme canvi que està passant n'hi ha prou amb considerar que l'iPhone actual hagués estat el més gran ordinador que existia l'any 1985, fa menys de 30 anys. Mentrestant, no es pot dir que els viatges aeris siguin més ràpids avui que en els anys 1970 ni que el sistema educatiu hagi millorat massa.

Aquest creixement tecnològic tan desigual fa que els treballadors s'aniran classificant cada vegada més en dues categories. Les preguntes clau per veure en quina categoria es situarà cada un poden ser les següents: És vostè bo treballant amb màquines intel·ligents? Els seus coneixements són un complement al treball que pot desenvolupar l'ordinador o l'ordinador fa la feina millor que vostè? O, pitjor encara, està vostè competint contra un ordinador? Ajuden els ordinadors als treballadors de la Xina o de l'Índia a competir contra vostè?

Si els seus coneixements són complementaris al treball que pugui fer l'ordinador, llavors té vostè moltes possibilitats de tenir un treball ben remunerat. En canvi, si els seus coneixements no es complementen amb el treball de l'ordinador, millor seria que comencés a reciclar-se. Cada vegada més persones s'estan posicionant d'un costat o de l'altre d'aquesta frontera.


 El desenvolupament de més i més capacitats dels ordinadors està sent de moment exponencial. Estem arribant al que podem anomenar intel·ligència artificial, en què els ordinadors i les màquines estan fent treballs insospitats fa només pocs anys. Ja circulen cotxes sense conductor a Berlín, Nevada, Califòrnia i Florida; és comú que hi hagi braços robotitzats a les sales d'operacions; moltes de les ressenyes dels diaris no les fan els periodistes, sinó els ordinadors directament; hi ha programes que detecten, analitzant el llenguatge corporal, els passatgers que entren en els avions amb males intencions. I així podríem seguir fins a l'infinit. Per posar un altre exemple molt modest, aquest escrit ha estat fet gairebé sense utilitzar el teclat de l'ordinador, només dictant a Siri que, connectat amb un servidor situat qui sap on, ha escrit el que li dictava (en realitat, he hagut de dictar en castellà i després un traductor automàtic m’ho ha traduït, gairebé sense cap falta, al català)

Als Estats Units l'ús de robots experimenta un auge colossal, les inversions dedicades a l'estudi i la fabricació de nous robots són enormes, cosa que probablement els permetrà en un pròxim futur tornar a dominar la manufactura mundial. Mentrestant,, la companyia Foxconn, amb base a Taiwan i fàbriques a la Xina, que és la productora mundial més important de components electrònics, està multiplicant per deu el nombre de robots, que arribaran aviat al milió, a causa de l'augment dels salaris a la Xina, encara que a nivells que disten molt dels nostres.

En resum, les màquines intel·ligents ens ajudaran a fer més coses i més barates. Podem preguntar-nos on aniran els beneficis. La resposta és que aniran a tot el que és escàs. I què és escàs? Són escassos els recursos naturals, la propietat intel·lectual, les bones idees sobre el que cal produir i és escassa una mà d'obra qualificada amb el coneixement necessari per treballar amb màquines intel·ligents.

D'altra banda, aquests beneficis no aniran a tot el que no és escàs, com la mà d'obra no qualificada i els diners al banc o invertits en deute públic. Ja anem veient com els sous de la mà d'obra no qualificada disminueixen o com els interessos reals, un cop descomptada la inflació, fa temps que són pràcticament nuls.

Resumint, la intel·ligència artificial ha arribat per quedar-se, i només els que estiguin capacitats per aportar valor afegit a aquestes màquines intel·ligents prosperaran. Els altres aniran veient, ja estan veient, com la seva economia és cada vegada més precària. I el mateix que diem dels individus ho podem dir dels països: els que queden darrere en aquesta cursa no podran oferir un futur digne als seus ciutadans.