diumenge, de setembre 07, 2014

Un futur immediat intens


S’acosten unes setmanes moguts: l’onze de setembre, el referèndum a Escòcia, les decisions del Tribunal Constitucional, el 9 de novembre. Tot això barrejat amb una crisi econòmica de cavall de la que alguns diuen que estem sortint, però que encara pot ser pitjor del que ha sigut fins ara, i amb el cas Pujol, que és aprofitat per molts per identificar catalanisme i corrupció.

Donant per descomptat una participació massiva a la manifestació del 11 de setembre, no hi ha cap dubte que l’esdeveniment que tindrà més importància serà el que es produirà a Escòcia una setmana desprès de la Diada. El 18 de setembre els escocesos decidiran si es converteixen o no en un nació independent. Si el resultat és positiu donarà moltes ales als que volen la independència de Catalunya. Si és negatiu, el més probable és que el brogit actual per la independència de Catalunya es calmi, almenys temporalment.

Si Escòcia esdevé una nació independent, haurem de mirar què passa immediatament desprès. Quina serà la seva situació respecte da la Reina d’Anglaterra com a cap d’estat, del Banc d’Anglaterra si Escòcia vol continuar amb la lliura esterlina, com sembla ser el cas i, finalment, encara que això no serà tant immediat, la situació del nou estat respecte de la Unió Europea, on comptarà amb la negativa espanyola per formar-ne part, negativa que veurem si Espanya pot mantenir gaire temps.

Suposant que Escòcia voti per la independència, tant el govern central com el TC ho tindran molt difícil per impedir que el 9 de novembre es voti a Catalunya. Suposem, doncs, que es vota a Catalunya i que guanya el SI-SI, com sembla previsible. Llavors què? Ni el govern central voldrà entaular cap negociació (les negociacions que no siguin perquè l’altra part es plegui a totes les condicions no forma part de la genètica de PP), ni hi haurà cap resposta a les 24 qüestions plantejades pel president Mas fa unes setmanes. Algú haurà de reaccionar a Catalunya.

Tenim davant nostre uns mesos on molta gent haurà de prendre decisions importants al nostre país. Ja anirem veient si els que les han de prendre tenen el valor de fer-ho.