dijous, de març 10, 2016

Símbols franquistes



M’ha fet gràcia una notícia apareguda al Malgratenc: “Aquesta setmana s’ha retirat la placa de l’Instituto Nacional de la Vivienda que es podia veure a una façana d’un bloc de pisos del carrer Girona de Malgrat de Mar”.

Els passos que s’han fet per arribar a la retirada d’aquesta placa han estat els següents (i potser no els cito tots):

1.      L’Associació de Veïns de Llevant entrava una instància a l’ajuntament demanant-li que actués per tal que fossin retirats tots els símbols falangistes del poble.

2.      Es va inspeccionar els edificis on s’indicava que hi havia plaques franquistes. Es tractava d’una finca del carrer Passada i de dos blocs de pisos del carrer Girona, un d’ells amb quatre plaques. Durant la visita, els treballadors municipals van constatar que la majoria de plaques ja s’havien tret i que unes altres s’havien tapat. Només quedava un símbol per retirar.

3.      Des del consistori es va contactar amb la junta de veïns d’un dels edificis del carrer Girona per tal de requerir-los que retiressin la placa.

4.      La retirada de la placa es va fer el dimecres 9 de març.

Tot aquest enrenou per retirar una placa que explicava que l’edifici en qüestió estava acollit als beneficis d’una llei del ministeri de l’habitatge de l’any de la picor. Es clar que alguns esperits de pell fina es veu que no podien dormir bé pensant que la tal placa portava el símbol del jou i les fletxes. Símbol, per altra part, de dimensions més aviat reduïdes.

Personalment, em sembla molt bé que es retirin estàtues, símbols, rètols i plaques fets en homenatge del règim franquista. Però destinar recursos públics per treure una humil placa com la que ens ocupa em sembla una pèrdua de temps i de diners. Diners que, recordem-ho, venen de les nostres butxaques.

La única diferència entre rètol i brètol és una lletra, la lletra b de burro.