dissabte, de març 21, 2009
El fred d’aquest hivern
Tenim la impressió que aquest darrer hivern ha estat molt llarg i que ha fet molt de fred. Que sembla que hàgim tornat als hiverns dels anys quaranta i cinquanta. I això és molt probablement cert pel nostre racó de món, com ho mostra la figura de Meteocat, on es donen les diferències entra la temperatura mitjana al hivern passat i la mitjana climàtica, on hi veiem que al nord del Maresme i a la Selva la temperatura mitjana ha estat 1,5 º més baixa que la mitjana. A altres punts de Catalunya, però, les temperatures mitjanes d’aquest hivern han estat més elevades que la mitjana climàtica habitual.
I a la resta del món? Només hem de demanar les dades a la Nasa. Ens fan un mapa mundi amb les referències que volem, cosa que és eminentment pràctica. Se m’ha ocorregut veure el que ha passat al món aquest hivern (exactament, de desembre 2008 a febrer 2009), comparat amb la mitjana dels mateixos mesos del període 1950 a 1980. Hi trobem un escalfament important a tot Asia, al centre de l’Africa i a l’Artic, i un refredament important al Canadà i a una part de l’Antàrtida.
A la península ibèrica i al sud de França hem passat més fred (entre 0,2 i 0,5 ºC menys) que en el període 1950 – 1980-
Aquestes dades ens poden ajudar a relativitzar el fred que hem passat aquest hivern.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
Com sempre, tot depèn de com ho vulguis llegir... mira't:
http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/do_nmap.py?year_last=2009&month_last=02&sat=4&sst=0&type=anoms&mean_gen=1203&year1=2008&year2=2009&base1=2000&base2=2008&radius=250&pol=reg
i veuràs, que respecte als hiverns d'aquest segle, anem a més fred en general. A més, veuràs també la quantitat d'espais en gris que no tenen dades, tot i ser recents, fet que desautoritza el mapa que proposes tu,amb tots els oceans colorejats, com si tinguessin dades de fa cinquanta anys... curiós no?
Atentament,
Marc
Perdó, rectifico el tema dels oceans, jo no havia activat la casella d'oceans.
Disculpes.
Marc.
Es cert que amb les dades de temperatura es pot fer el que es vulgui, només es tracta d'escollir bé el perìode de referència. Si he agafat el període 1950 - 1980 és perquè llavors la temperatura global començava a augmentar, i que, si no recordo malament, a Catalunya l'hivern del 1953 va ser particularment fred. El que em sembla interessant d'aquests mapes és el veure que hi ha unes zones del planeta que s'escalfen, mentre que d'altres no, i fins i tot n'hi ha que es refreden. I la concentració de CO2 és la mateixa, a 1 o 2 ppm, per tot arreu. Això vol dir que l'augment del CO2 no ho explica tot.
Publica un comentari a l'entrada