dijous, d’agost 27, 2009

El petroli industrial fa avui 150 anys

La gent ha utilitzat petroli obtingut de la terra com a mínim des de 4.000 abans de Crist. A l'Orient Mitjà, el petroli cru que es filtra a la superfície s'utilitzava per als vaixells resistents a l'aigua i com adhesiu a la construcció d'edificis i carreteres. El petroli cru també va ser refinat en quantitats menors per a la llum i l'oli de calefacció a l'antiga Xina, encara que mai aquesta tecnologia va arribar directament als temps moderns. Cal al 600 de la nostra era, els bizantins utilitzaven petroli cru per produir un llançaflames, arma coneguda com foc grec.

La indústria petrolera moderna va començar com a resultat de la recerca de la il•luminació de baix cost. Fins 1859, la majoria de les persones obtenen la llum artificial per la crema de greixos d'origen animal en forma d'espelmes de cera o d’oli de balena. L'oli de balena dona la llum més pura de tots els combustibles disponibles, i es va convertir en un producte de luxe. La pesca excessiva va donar lloc a una disminució de la població de balenes i un fort augment dels preus de l'oli de balena.

Per tal d'aprofitar els alts preus de l'enllumenat, un grup d'inversors va contractar a un conductor de tren anomenat Edwin Drake per anar a un lloc proper a s'havien observat on traces de petroli a la superfície. Després d'unes poques setmanes a la Pennsilvània rural, Drake va trobar petroli el 27 d'agost de 1859. Amb 69 peus de profunditat i en una formació de roca de sal va produir al voltant de 15 barrils al dia. Altres van seguir ràpidament Drake i les perforacions es van estendre ràpidament a tota la regió.

(Extret d’Una Breu Història del Petroli)

1 comentari:

Malgrat és de Girona ha dit...

Hola company! no sé si sabies que hi han novetats sobre el tema de les vegueries... ens faran empassar Barcelona sense tenir-nos en compte...
Salutacions!