dimecres, de setembre 23, 2009

Ens ofeguen amb ordenances

Mirant les ordenances municipals que regulen la vida del bon malgratenc i de la bona malgratenca, n’he trobat més de vint, algunes d’elles ben atapeïdes d’obligacions pel ciutadà. No les he llegit totes, ja que no m’hi he vist amb cor. Imagino que al comú d’habitants li ha passat el mateix, i que poca gent coneix el que l’ajuntament li permet o no de fer.

Hi ha ordenances tant diverses com les de tramitament de llicències o de permisos urbanístics, com sobre la tinença d’animals, els vertits residuals, el soroll i les vibracions, l’ús de la llengua catalana a l’ajuntament, l’ús de les instal•lacions esportives o la circulació. El seu conjunt fa (o feia, ja que n’han aparegut de noves) un totxo de més de cinc-centes pàgines. Aquesta xifra ens dona una idea del treball normatiu dels qui ens governen. I no parlem del Pla General o de les normes constructives... Una de les darreres és l’ordenança de Civisme i Convivència, publicada el 7 de novembre de l’any passat.

El problema amb tanta paperassa és que quan fem un pas, de seguida ens poden dir que som passibles d’una sanció, ja que no actuem conforme a tal o tal article de tal o tal ordenança. El problema, també, és que algunes de les decisions municipals són també contràries al que ells mateixos han normalitzat. A molts municipis això els ha costat car, ja que alguns veïns amb més mala llet que els malgratencs han portat els seus ajuntaments al jutjat, i han guanyat, demostrant que tal o tal permís d’obra era contrari a tal o tal ordenança, Pla Parcial o General, etc, dictada pel mateix ajuntament.

Nudisme a les platges

A Malgrat la serp d’estiu ha estat la polèmica sobre la prohibició pels que es volen passejar nus per la platja de fer-ho fora de les zones autoritzades. Fins aquí, res a dir. Avui dia, el naturisme és una costum respectable, però encara xocant per una part important de la societat, i dedicar-hi zones autoritzades és una mesura molt estesa. La nova ordenança municipal preveu multes per qui no segueixi aquesta norma, és a dir, per qui es passegi ensenyant el cul fora de les zones autoritzades.

Quan es fa una ordenança dient que la bona gent que volen passejar-se en pilotes per la platja no poden fer-ho fora de les zones autoritzades, i que gairebé un any després de que la tal ordenança s’hagi publicat encara no se n’hagi definit cap és la mostra d’una certa incúria mental del o dels seus autors. Publicant aquesta ordenança i no publicant la llista de zones autoritzades per practicar el naturisme s’ha posat en indefensió jurídica al personal a qui li agrada que l’aire els ventili directament l’entrecuix. En resum, una ordenança coixa, una ordenança mal feta, una ordenança que, almenys en aquest cas concret, ha fet més mal que bé.

I el que em sorprèn més és que els seus autors encara tinguin més a dir que els perjudicats. Perquè podem parlar de perjudicats encara que, en un exercici de generositat, l’ajuntament no ha multat ningú per aquest motiu durant l’estiu que acabem de passar. Però els podien haver multat si haguessin volgut. I per la llibertat de les persones, el trobar-se en aquest cas d’inseguretat sobre el que farà l’autoritat no és pas el millor que es pot fer.

Els gossos

Per fi s’han instal•lat a Malgrat dispensadors de bosses per recollir els excrements del gossos. El regidor ha recordat que “en els parcs i jardins els gossos no poden accedir-hi pel fet que són indrets que els infants hi juguen”. El problema, estimat senyor regidor de Salut Comunitària, és que l’ordenança municipal sobre tinença d’animals de Malgrat no prohibeix l’entrada dels gossos als parcs i jardins (al menys en l’edició penjada a la web municipal, que deu ser la darrera) al seu article 29, que és l’article on hi ha la llista dels llocs on els animals de companyia tenen prohibit l’accés.

I és allò que dèiem al principi, ni els que han fet les ordenances se les saben. I després ens voldran sancionar.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

si se les sabesin o les llegixin els homes de Valentín multarien als propietaris de gossos que no recullen la merda.
Multen per això?

Anònim ha dit...

A les entrades dels parcs i jardins de Malgrat de Mar, ADVERTEIX clarament amb un rètol que els gossos i tenen accés restringit.
Els agents locals quan observen un ciutadà que no recull excrements aixeca "acta informativa" que després es trasllada perqué s'actuiï en conseqüència.

Anònim ha dit...

Que guai no!, per quins set sous jo tinc que pagar les bosses de plàstic que l'ajuntament generosament regala fent us dels meus impostos a la pandilla d'incívics pixapins?
Ara també i seguint la dinàmica de palau, faran un estudi estadístic sobre l'us que s'en fa i la resposta ciutadana que desperta aquesta agosarada iniciativa?
Posats a regalar, per què no regalen bolquers o compreses per les persones poc previsores?
Criteris dispersos comporten resultats previsibles. Una altre alcaldada a afegir a la llarga llista de despropòsits municipals.

Anònim ha dit...

Després ens queixarem que els carrers estan plens de deposicions de gossos. Com a mínim que tinguin a la mà bosses per recollir-les i que no diguin que és que no tenen bosses per recollir-les. No pot haver-hi escusa, el civisme comença pel propi amo del gos. Trobo encertada aquesta iniciativa.

Anònim ha dit...

Doncs jo penso que aquesta iniciativa és una tonteria,que les persones són prou grandetes per saber que quan treuen el seu gos o el seu gos els treu a ells, han de portar una bossa per a recollir la caca de l'animal i si no ho fan multa,però com diu el meu gos a les ordenances no es contempla, molt bé aquest ajuntament.El que porta multant-se arreu a Malgrat no.És molt fàcil no volen que es caguin a casa seva i per això fan que es cagui a la casa de tothom,a veure si es posen les pil.les i ja que fan tants decrets i històries en fan una pels amos de les caques de gos que les escampen pel poble.

Anònim ha dit...

jo, com a propierati d'un gos, soc prou responsable com per portar bosses de plàstic sempre que passejo pels carrers. El que no puc portar sempre amb mi, es una paparera portàtil. Així que....caldria demanar més papareres pels carrers de malgrat. Aquesta si que seria una sol·lució!!