dimecres, de setembre 22, 2010

La necessitat de finançament de l’economia espanyola

Mirant els comptes de la comptabilitat nacional, que publica cada trimestre l’Institut Nacional d’Estadística, m’he entretingut a mirar quina ha estat durant els darrers 15 anys la capacitat o la necessitat de finançament de l’economia espanyola, i he posat les xifres sobre un gràfic.

Es molt interessant veure com, des de l’any 1995 fins al 1998, és a dir, durant quatre anys, l’economia espanyola ha tingut una capacitat de finançament positiva. Durant quatre anys més. Del 1999 al 2003, aquesta capacitat de finançament ha sigut negativa, amb una necessitat de finançament de l’ordre dels 20.000 milions d’euros anuals.

Impacta els esperits constatar que, des de que governen els socialistes, la necessitat de finançament ha anat augmentant any rere any, passant a ser de 100.000 milions d’euros anuals els anys 2007 i 2008. L’any 2009, a causa de la crisi econòmica, aquesta necessitat de finançament ha disminuït, però és encara més del doble de quan governaven els populars.

Si en tragués la conclusió de que, des de que governen els socialistes, les necessitats de finançament de l’economia espanyola s’han disparat, penso que ningú em podria rebatre. Si en deduís que quan governen els socialistes estiren més el braç que la màniga, probablement em dirien que són antisocialista.

El problema és que ara hem de pagar entre tots aquest augment incontrolat de la necessitat de finançament de l’economia espanyola que els governs del senyor Rodríguez Zapatero no han estat capaços de corregir. Alguns diuen que els socialistes han practicat una política econòmica insensata. Segurament tenen raó. El que no sabem és si els populars haurien sigut menys insensats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

A toro passat, és tan fàcil fer diagnòstics i penjar les llufes........