dissabte, de setembre 11, 2010

Una lectura senzilla, curta… i gairebé obligada

Segueixo amb interès el blog Usted no se lo cree, escrit per Ferran P. Vilar, i que parla sobre el canvi climàtic. S’hi troben moltes coses interessants i molt ben explicades, encara que, de vegades, no comparteixi algunes de les idees que s’hi exposen, sobretot quan el seu autor es converteix en “martell d’heretges” contra els escèptics sobre qualsevol detall de l’ortodòxia del canvi climàtic.

Doncs bé, el seu autor acaba de traduir al català una petita guia sobre les respostes que es poden donar a un escèptic que no cregui en tot el que s’afirma el canvi climàtic. Personalment, jo en soc un, però trobo que aquesta guia és de lectura obligada. La recomano. La podreu trobar aquí.

Un punt a senyalar, però. A la pàgina 8 es diu que l’efecte hivernacle del CO2 no es satura, el que no és totalment mentida, però que tampoc és totalment veritat. La fórmula acceptada per l’IPCC sobre l’efecte directe de la concentració del CO2 sobre l’efecte hivernacle és una fórmula logarítmica, el que vol dir que aquest efecte és el mateix si la concentració passa de 300 a 600 ppm que si passa de 600 a 1200 ppm. Si això no és un fenomen de saturació, ...