dimecres, de gener 25, 2012

La independència d’Escòcia


Llegeixo a La Vanguardia que, segons publica el diari britànic The Independent, Espanya ha advertit al govern de Sa Graciosa Majestat que vetarà l’entrada d’Escòcia a la Unió Europea si es declara independent.

Si és veritat que Espanya pot vetar l’entrada d’una Escòcia independent a la Unió Europea, això voldria dir que, per entrar a la Unió, encara que sigui la d’un país que ja hi és, si canvia fonamentalment d’estatus, no ho podrà fer de manera automàtica. “Encara que Alex Salmond (el primer ministre escocès), insisteix que Escòcia podria unir-se a la UE després de votar "sí" a un referèndum, els experts sostenen que la seva afiliació no es faria automàticament”, diu The Independent.

I torno a un dubte que ja he expressat fa temps: quan es pregunta si es vol una Catalunya independent, dins de la Unió Europea, no s’estarà enganyant al possible votant?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Enquesta d'avui a el Periódico
53 % dels catalans votarien afirmativament a aquesta pregunta.
Creu seriosament que Espanya seria tinguda en consideració davant les altres nacions si el poble escocès decidís democràticament independitzar-se?

ssr ha dit...

Realment, no sé si Espanya pot vetar l'entrada d'una Escòcia independent a la UE. Per això em faig la pregunta. No sé si algú té la resposta.

Anònim ha dit...

Tots podrem comprovar com es desenvolupa aquest procés que ha de refrendar el poble escocès el 2014.
El precedent que tenim més similar és el de Noruega-Dinamarca de principis del segle XX, per tant anterior a la creació UE.